Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τη μανούλα
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010
Χαλβάς
Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Η πιο κοινή παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού, στο οποίο κατόπιν δίνουν σφαιρικό σχήμα και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με "πετιμέζι" –( σιρόπι από μούστο σταφυλιού).
Για εμάς τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά μας και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς. Πωλείται με το βάρος του και κυκλοφορεί στο εμπόριο σκέτος, με σοκολάτα ή με καρύδια. Σε εμάς τους Έλληνες αρέσει να τρώμε το Μακεδονικό Χαλβά με χυμό λεμονιού και καννέλα, και τον οποίο συνοδεύουμε συχνά με ένα δροσερό ποτήρι ρετσίνα.
Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι παραλλαγές του χαλβά στην Ελλάδα.
Ταραμοσαλάτα
Υλικά
Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό και το στύβουμε μέσα στις παλάμες μας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Πατάμε τον ταραμά σε γουδί, να γίνει λεία πάστα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και μερικές σταγόνες λάδι και συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μίγμα, ρίχνουμε λίγο ψωμί εναλλάξ με λίγο λάδι. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα, ώσπου να τελειώσει το ψωμί, και συνεχίζουμε ρίχνοντας το λάδι, πάντα λίγο-λίγο. Αφού τελειώσει το λάδι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού λίγο-λίγο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα, ώσπου να γίνει λείο και απαλό. Δεν ρίχνουμε όλο το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε τόσο, όσο ταιριάζει στη γεύση μας. Η όλη εργασία, πρέπει να γίνει γρήγορα και το μίγμα να χτυπηθεί τόσο, ώστε να γίνει μία λεία πηχτή πάστα. Βάζουμε την ταραμοσαλάτα σε πιατελίτσα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή γαρνίρουμε με μαύρες ελιές και φετούλες καρότου τουρσί.
Εναλλακτικά, αντικαταστούμε το ψωμί με 4 μέτριες πατάτες βρασμένες. Αν η ταραμοσαλάτα είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε στο τέλος, καθώς χτυπιέται, λίγο ανθρακούχο νερό (σόδα) και συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά δευτερόλεπτα. ΄Ετσι η ταραμοσαλάτα γίνεται αφράτη και απαλή στη γεύση.
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Υλικά
1/2 κιλό κληματόφυλλα φρέσκα η από βάζο
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
6 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
1 πακετάκι 35 γρ. κουκουνάρια (προαιρετικά)
1/4 κούπας σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
2 κούπες λάδι
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
1 1/2 κούπες νερό βραστό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Πλένουμε και ζεματάμε τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα - λίγα σε νερό που βράζει και αφήνοντάς τα 2' - 3'. Βάζουμε τα δύο κρεμμύδια σε σουρωτήρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα τρίβουμε, να μαραθούν. Τα ξεπλένουμε με λίγο νερό και τα σφίγγουμε μέσα στις παλάμες μας λίγα - λιγα. Τα ανακατεύουμε μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε το μισό λάδι. Βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε ελαφρά. Στρώνουμε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές. Στο στάδιο αυτό, μπορούμε να φυλάξουμε τα ντολμαδάκια στην κατάψυξη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάζουμε, κι αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο. Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνουμε, να κρυώσουν. Βγάζουμε τα ντολμαδάκια σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε με τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο. |
Φτιάχνουμε αυγολέμονο με 2 αυγά και 1/2 κούπας χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια. (Με αυτή την παραλλαγή τα ντολμαδάκια μας δεν είναι νηστίσιμα.). |
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Λαγάνα
Η λαγάνα δηλαδή είναι είδος ψωμιού , σχήματος επίπεδου που παρασκευάζεται χωρίς προζύμη και τρώγεται την Καθαρή Δευτέρα .
Υλικά για 6 λαγάνες
20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια μαγιά ξηρή
1/2 κούπα νερό ζεστό
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
1 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
2 κουταλιές ζάχαρη
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχουμε μιά ζύμη κάπως μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε τις να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατάμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε 6 χοντρές πίτες με διάμετρο 16-18 εκ. Τις βάζουμε σε μεγάλο ταψί η 3 μαζί σε λαμαρίνα. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, μέχρι να διπλασιασθούν. Τις πατάμε με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς, 15'-20'.
Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Καλό είναι να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, τις φυλάμε στην κατάψυξη, κλεισμένες σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες περίπου.
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010
Ζύμη για φύλλο κρούστας
Σπανακοτυρόπιτα
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Παγωμένη κόλαση (απλή)
Μεξικάνικο κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες)
- 2 κούπες φρυγανιά τριμ.
- αλατι
- πιπερι
- λιγη παπρικα
- 2 σκελίδες σκόρδο (λιώμενες)
- 2 κουτ. σουπ τυρί γκούντα ή παρμεζάνα τριμμένο