Υλικά: |
Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ν' αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε ένα-ένα τ' αυγά και τα κροκάδια. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουε το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι σε δόσεις. Ζυμώνουμε με το γάντζο για ζύμωμα ή με το χέρι, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε κορδόνια στο πάχος του μικρού δακτύλου και τα τυλίγουμε σε διάφορα σχήματα. Τα αραδιάζουμε τα σε βουτυρωμένο ταψί, σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν. ή με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με το κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20'-30'. |
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Κουλουράκια πασχαλινά
Βαμμένα κόκκινα αυγά
- Επίσης ... Πολύ πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού, οι πρόγονοί μας έβαφαν και διακοσμούσαν τα αυγά για να γιορτάσουν τη συνέχιση της ζωής. Τα αυγά θεωρούνταν τότε τα τέλεια δώρα της φύσης, τα οποία χρόνο με το χρόνο οδηγούσαν στην τελειοποίηση .
- Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες. Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά.
Τουρτο-κέικ αυγό
Υλικά: για το κέικ για το γαρνίρισμα:
| ||
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά του κέικ για 4', στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, ώσπου να πετύχουμε ένα αφράτο, πηχτό μίγμα. Το αδειάζουμε σε βαθειά, στρογγιλή φόρμα, διαστάσεων 18 εκ., βουτυρωμένη και αλευρωμένη και το ψήνουμε σε φούρνο 175 βαθμών Κελσίου, 1 ώρα περίπου. Το κέικ είναι έτοιμο, όταν βυθίζουμε μια ξύλινη φουρκέτα στο κέντρο και βγαίνει καθαρή. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε με κλωστή σε πάτους κι ενώστε τους, βάζοντας μια στρώση γλάσο στα ενδιάμεσα, σχηματίζοντας έναν πύργο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γύρο γύρο δίνοντας σχήμα αυγού. Το καλύπτουμε ολόκληρο με το υπόλοιπο γλάσο. Το περιχύνουμε με γλάσο λιωμένης κουβερτούρας και το αφήνουμε να στεγνώσει. Στολίζουμε τριγύρω με ροζέτες κι ένα μπουκέτο λουλούδια, που θα ζωγραφίσουμε με το κορνέ μας, χρησιμοποιώντας γλάσο γαρνιρίσματος, βαμμένο σε διάφορα χρώματα με χρώματα ζαχαροπλαστικής. |