Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΎΡΙΟΣ - ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ  Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.
Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες και μόνο το 1500 μ.Χ. βρέθηκε η Ιερή εικόνα του, που μας αποκάλυψε την ύπαρξή του την παρρησία του ενώπιον του Θεού, ο οποίος τον έχει χαριτώσει με τόσο μεγάλη θαυματουργική δύναμη. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον Άγιο Φανούριο, μόνο το όνομά του
που ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα που βρέθηκε και ήταν στρατιωτικός, όπως φανερώνει η στολή που φορά και μάλιστα κατά τους πρώτους αιώνες των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης.
Επίσης πάνω στην εικόνα του, εικονίζονται και τα μεγάλα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος. Αυτά βέβαια είναι αρκετά, διότι μία εικόνα μας εξιστορεί όσα πράγματα θα μα εξιστορούσε και ένα βιβλίο.
Πριν από 500 περίπου χρόνια, όταν οι Τούρκοι είχαν κυριεύσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, βρέθηκε  η ιερά και σεβάσμια εικόνα του Αγίου.
Τον καιρό που οι Αγαρηνοί, περίπου δηλαδή το 1500, κατέλαβαν το νησί της Ρόδου, θέλησαν να το οχυρώσουν  και να ξαναφτιάξουν τα τείχη της πόλης, που είχαν σε πολλά σημεία καταστραφεί. Πήραν λοιπόν σαν εργάτες πολλούς χριστιανούς, κι εκείνοι, καθώς έσκαβαν στα χαλάσματα
Κάποιων σπιτιών  και παλαιών γκρεμισμένων ναών, βρήκαν μία θαυμάσια εικόνα, ολοκάθαρη και άφθαρτη που φαινόταν σαν να είχε αγιογραφηθεί την ίδια μέρα, πράγμα αξιοπερίεργο και που αποδεικνύει ότι η ανεύρεση της εικόνας δεν είναι τυχαία, αλλά δωρεά του Θεού.
              Η εικόνα έδειχνε τον Άγιο Φανούριο νέο στην ηλικία, ντυμένο στρατιωτικά, να κρατάει ένα σταυρό και μαζί μια λαμπάδα αναμμένη. Ολόγυρα  από την εικόνα, κατά την συνήθεια των αγιογράφων τότε, υπήρχαν 12 παραστάσεις  από τα μαρτύρια του Αγίου.
Τα μαρτύρια που απεικονίζονται είναι μεγάλα και σκληρά και αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μεγάλο και γενναίο αθλητή της πίστεως.Ο ένδοξος του Χριστού μεγαλομάρτυς Φανούριος ιστορικά δεν είναι γνωστός. Τον γνωρίσαμε μετά από τυχαία εύρεση της εικόνας του το δέκατο τέταρτο αιώνα στη Ρόδο. Τότε την ανασκαφή παλαιών οίκων στο νότιο μέρος του παλαιού τείχους βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες. Μεταξύ αυτών βρέθηκε και αυτή του αγίου Φανουρίου, στην οποία ο άγιος εικονίζεται νεαρός στρατιώτης που κρατεί στο δεξί χέρι σταυρό με αναμμένη λαμπάδα. Η εικόνα περιβάλλεται από δώδεκα μαρτύρια.
Πολλοί έχουν συνδυάσει τη μνήμη του με φανερώματα και τον θεωρούν ως τον άγιο που φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή κρυμμένα μυστικά. Και τούτο γιατί ο άγιος έγινε γνωστός από την φανέρωση της εικόνας του.
Ας ευχηθούμε να φανερώσει ο μεγαλομάρτυς Φανούριος σε όλους μας την αγάπη του Θεού, το λόγο του Ευαγγελίου Του, το δρόμο της μετανοίας και της σωτηρίας μας.Η πιο χαρακτηριστική παράδοση στο λαό μας είναι βέβαια το εορταστικό
Έθιμο της φανουρόπιτας που γίνεται συνήθως τη παραμονή της εορτής του.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται  άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.
Υπάρχει επίσης και παράδοση ότι με τη πίτα αυτή γίνεται για να συγχωρέσει ο θεός τα αμαρτήματα της  μητέρας του, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο. 
Ο Άγιος αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς και προσφιλείς αγίους, στον οποίο, ακόμη και σήμερα, προστρέχουν πλήθος πιστών και εκείνος 
σπεύδει γρήγορα να εκπληρώσει ότι του ζητήσουμε.Η συνταγή για τη φανουρόπιτα:

Υλικά: 


1 1/2 φαρίνα κόκκινη κοσκινισμένη
2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 κούπα ελαιόλαδο 
1 1/2 νερό
3 κουταλάκια γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1  κούπα χοντροκομμένο καρύδι
1 κούπα μαύρες σταφίδες
κανέλα σκόνη
σουσάμι 


Σε μία λεκανήτσα βάζουμε τα υγρά υλικά, το μπεικιν, το ξύσμα, λίγη κανέλα, και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε, τέλος προσθέτουμε το καρύδι και τις σταφίδες.
Λαδώνουμε  και αλευρώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50` .


Η επιστροφή του ασώτου

Καλησπέρα σας blogoφιλαράκια μου!!!
Μετά από αρκετό καιρό απουσίας μου επέστρεψα στην blogoγειτονίτσα μας.
Κάποια προσωπικά μου προβλήματα με κράτησαν μακριά σας τα οποία δεν έχουν λυθεί όλα ακόμα αλλά δεν μπορούσα άλλο μακριά σας! Θέλω να δώσω μια δύσκολη υπόσχεση ότι εύχομαι να είμαι όσο το  δυνατόν μπορώ πιο ενεργή στην blogoγειτονίτσα μας, μπορεί να μην είμαι καθημερινά αλλά πιστεύω να είμαι πιο συχνά κοντά σας!
Ελπίζω να περάσατε όλοι καλά στις διακοπές οι οποίες για μερικούς δεν έχουν τελειώσει ακόμα και εύχομαι να περάσουν όσο πιο όμορφα γίνεται και να ανανεώσουν τις μπαταρίες τους για έναν όμορφο και γλυκό χειμώνα χωρίς προβλήματα και ιώσεις!
Σας αγαπώ πολύ όλους και να περνάτε υπέροχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα φιλάκια πολλά!!!!