Υλικά:
1 μεγάλο λάχανο
2 κούπες ρύζι καρολίνα η νυχάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1 στρογγυλή πιπεριά ( ότι χρώμα θέλετε )
2 ντομάτες φρέσκες
Άνοιθο - μαϊντανό
Ελάχιστη ρίγανη
Αλάτι - πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την κρέμα ( σάλτσα ):
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
(Αν θέλουμε 2 αυγά) χτυπιμένα
Οδηγίες:
Ζεματάμε το λάχανο σε ελαφρός αλατισμένο νερό που βράζει. Αφερούμε προσεκτηκά ένα ένα τα φύλλα να μην τα σπάσουμε η τα τρυπίσουμε. και τα αραδιάζουμε γύρο γύρο στα τοιχόματα μιας λεκανίτσας, ότι φύλλο καταστραφεί δεν το πετάμε και τα μικρά που δεν γεμίζονται τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας μας.
Καθαρίζουμε, πλένουμε όλα τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πιπεριά, ντομάτες, άνοιθο, μαϊντανό και τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στο μουλτι και τα ψιλοκόβουμε όλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μείγμα λαχανικών, το ρύζι, ελαιόλαδο όσο θέλουμε και τα μπαχαρικά με τη ρίγανη.
Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα τα στύβουμε με τα χέρια να φύγει τα περίσια υγρά ( τα υγρά τα μαζεύουμε σε ένα μπολ ) και τα στρώνουμε κυκλικά μέσα στην κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε ρίξει λίγο λάδι και έχουμε στρώσει τα σπασμένα φύλλα.
Αφού τελειώσουν όλα τα φύλλα στο μπολ που έχουμε το υγρό που βγάλανε οι λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε και το ρίχνουμε πάνω από τους ντολμάδες.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα τους ντολμάδες και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπάσουμε και το πιάτο.
Τ`αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκάσει το ρύζι.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε με αυγογδάρτη το χυμό λεμονιού με το κόρν φλάουρ και σιγά σιγά χτυπόντας ρίχνουμε όλο το ζουμί από τους ντολμάδες.
Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες κυκλικά να πάει παντού.
Αν θέλετε μπορείτε μαζί με το λεμόνι και το κόρν φλάουρ να χτυπήσετε και 1 με 2 αυγά αλλά τότε δεν θα είναι νηστίσιμοι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!