Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Γλυκό κουταλιού με ολόκληρο πορτοκάλι


Υλικά:


10 πορτοκάλια ή όσα θέλετε, καθαρά

Ζάχαρη (όση χρειαστεί)

Εκτέλεση:


1) Πλένουμε καλά

καλά τα πορτοκάλια. Τα βάζουμε σε

μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 10 - 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.




2) Χρησιμοποιώντας ένα καλά κοφτερό

μαχαίρι, παίρνουμε ένα ένα τα πορτοκάλια και τα κόβουμε

στη μέση (από πάνω προς τα κάτω) και το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Αν έχουν

κουκούτσια τα αφαιρούμε.

και τα στραγγίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.




3) Ζυγίζουμε

την κατσαρόλα άδεια να βγάλουμε το απόβαρο.

τα πορτοκάλια και τα κόβουμε

στη μέση (από πάνω προς τα κάτω) και το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Αν έχουν

κουκούτσια τα αφαιρούμε.


και τα στραγγίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.


4) Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φετάκια

πορτοκαλιού και ξανά ζυγίζουμε να βρούμε το καθαρό βάρος του πορτοκαλιού



5) Προσθέτουμε

την ανάλογη ζάχαρη (όσο βγουν τα πορτοκάλια σε γραμμάρια, τόσο θα

βάλουμε και ζάχαρη).



6)Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι





7) Και γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Αυτό το γλυκό έχει διαφορετική τεχνική, πρέπει να ζυγίσουμε με ακρίβεια τα πορτοκάλια με τη ζάχαρη να είναι σε ίδια ποσότητα. Και ποτέ δεν ζυγίζουμε τα πορτοκάλια πρίν τα βράσουμε πρώτα! Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί το πορτοκάλι βγάζει τα δικά του υγρά. Και τη στηγμή που τα κόβουμε σε φέτες αφερούμε και πετάμε μόνο το πρώτο φετάκι που ήταν το κοτσάνι του πορτοκαλιού και το πίσω το τελευτέο φετάκι.


Χοιρινό πρασοσέλινο


Υλικά:

· 1 κιλό χοιρινό (ψαχνό)

· 1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

· μισό κιλό σέλινο

· 2/3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο

· 2 φλιτζ. τσαγ. ζωμό κρέατος (ή νερό)

· 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί

· 1/2 ματσάκι Άνηθο ψιλοκομ.

· Αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση:


1) Καθαρίζετε τα πράσα και το σέλινο και τα κόβετε σε μεγαλούτσικα κομμάτια.



2) Ζεσταίνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας, να ροδίσει απ` όλες τις πλευρές anguage > o ` )



3) Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε το ζωμό η το νερό και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει






4) Μισή ώρα περίπου πρίν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα πράσα, το σέλινο και τον άνηθο





5) Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το αυγολέμονο. Σπάτε σε γυάλινο βαθύ σκεύος τα αυγά και τα χτυπάτε ελαφρά με σύρμα η πηρούνι







6) Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και χτυπώντας, προσθέτετε σίγά σιγά το ζουμί απο το φαγητό.

.







7) Ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και την κουνάτε γρήγορα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντου το αυγολέμονο.





















Κουλούρια γεμιστά με μπέικον και τυρί


Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 φακ. ξηρή μαγιά
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό (χλιαρό)
  • 1 κουτ. γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. γάλα (σε σκόνη regilait)
  • 3 φέτες μπέικον ή ζαμπόν ψιλοκομ.
  • 1 φλιτζ. τσ. γκούντα τριμ. ή άλλο της αρέσκιας σας
  • λίγο ελαιόλαδο (για το ζύμωμα)
  • Σουσάμι
  • 200 γρ τυρί κρέμα
Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το μισό απο το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομιογεννές μείγμα. Προσθέτουμε το μπέικον και το τυρί και το τυρί κρέμα και τα ανακατεύουμε να μοιραστουν σε όλο το χυλό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ενώ ζυνώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αλοίφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα για να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου (να διπλασιαστεί σε όγκο).
Πέρνουμε κομμάτια ζύμης (ανάλογα με το μέγεθος της προτίμησης μας) και πλάθουμε να δώσουμε σχήμα στα κουλούρια μας.Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και αραδιάζουμε τα κουλούρια μας, με κάποια απόσταση μεταξί τους γιατί φουσκώνουν.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα για λίγο μέχρι να αρχήσουν να ξανά φουσκώνουν. Τα αλοίφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε απο πάνω το σουσάμι και πιέζουμε με τα χέρια ελαφρά για να κολλήσει το σουσάμι πάνω τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (όχι αρκετά κάτι προς το μέτριο).


Γίνονται αφράτα και μαλακά! Με αυτή τη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και λευκό ψωμί, αφερώντας το μπέικον και το τυρί. Αυτή τη συνταγή την εμπνεύστηκα φτιάχνοντας ψωμί λευκό με κάποιες παραλλαγές. Διατηρούνται σε νάιλον σακούλα εκτός ψυγείου για 4 - 5 μέρες.