Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι



Τα αγαπημένα κουλουράκια όλης της οικογένειας, δεν αφήνουμε ψίχουλο να πέσει κάτω!

Υλικά:

250 γρ. πετιμέζι
250 ελαιόλαδο
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. Ζάχαρη
2 ½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ σόδα
½ κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κ.γλ κανέλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Οδηγίες:

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το πετιμέζι,το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε προσθέσει τη σόδα,
ρίχνουμε και τα μυρωδικά και προσθέτουμε σιγά το αλεύρι που το έχουμε ενώσει με το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπουλο πικάντικο με πατάτες στο φούρνο


,Ένα υπέροχο πιάτο για τους λάτρες του πικάντικου.




Υλικά:

1 κοτόπουλο
8-10 πατάτες
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου (θρυμματισμένο)
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
λίγη πάπρικα ( εγώ ανάμιξα γλυκιά και καυτερή μαζί )
η αναλογία είναι 1 κουτ. γλυκ. γλυκιά και πιο λίγο από μισό καυτερή
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο η 4 κουταλιές φυτίνη
1 φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.
Τις κόβουμε σε χονδρά κομμάτια.
Τις βάζουμε σε ταψί.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε τις πατάτες να πάνε τα μπαχαρικά σε όλες τις πατάτες.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο.
Στο τρυπητό ή σε μια λεκανίτσα τοποθετούμε το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και την πάπρικα.
Έπειτα το τοποθετούμε πάνω στης πατάτες,και πασπαλίζουμε με το θριματισμένο ζωμό.
Ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 c για 1 ώρα περίπου ( ανάλογα το φούρνο μας).

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και μαγιονέζα.

Καλή μας όρεξη!!

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ρολάκια γεμιστά με αυγά (κοκκινιστά)


Σήμερα ήθελα να κάκω κάτι διαφορετικό από το κλασικό ρολό με κιμά και σκέφτηκα να φτιάξω μικρά ρολάκια και να τα κάνω κοκκινιστά στην κατσαρόλα .
Και το αποτέλεσμα,,, θεϊκό!


Υλικά για τα ρολάκια:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. κιμά χοιρινό
2 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
5 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
5-10 αυγά βραστά σφικτά

Υλικά για τη σάλτσα:
2 κούπες ψιλοκομένη ντομάτα (κονκασε)
2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
2 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά.
Ρίχνουμε τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό ή to δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά.
Ζυμώνουμε το μίγμα, να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Αφήνουμε για 10` το μείγμα να δέσουν τα αρώματα του.
Χωρίζουμε τον κιμά σε 5 μπάλες
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε κάθε μπαλίτσα κιμά,
να πλατύνει και να σχηματίσει παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30Χ15 εκ. περίπου.
Καθαρίζουμε κι αραδιάζουμε 2 από τα βρασμένα αυγά κατά μήκος στο κέντρο του παραλληλόγραμμου.
(βάζουμε 2 αυγά για κάθε ρολάκι),
Κλείνουμε τον κιμά τυλίγοντας μέσα τα αυγά και σχηματίζοντας ρολό.
Για να χωρέσουν στην κατσαρόλα, χωρίζουμε τον κιμά και φτιάχνουμε πεντε ρολάκια.
Πατάμε τα ρολά γύρω γύρω με τις παλάμες μας, να κλείσουν καλά κι τα αλευρώνουμε.
Βάζουμε 4 κουταλιές βούτυρο η λάδι σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα, να ζεσταθεί.
Σοτάρουμε μέσα σε αυτό τα ρολά, ώσπου να ροδίσουν απ`όλες τις μεριές.

Ρίχνουμε την ψιλοκομένη ντομάτα (κονκασε), τα φύλλα δάφνης,
τους κόκκους μπαχάρι και τα γαρίφαλα και την κανέλλα και σιγοβράζουμε τα ρολά, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα.
Σερβίρεται με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Και καλή μας όρεξη!!!


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ένα υπέροχο βραβείο για τις μανούλες

Σήμερα γιορτάζει ο γιόκας μου και ήμουν στο faccebook και με το ζόρι στο youToube, γιατί ο υπολογιστής μου δεν την παλεύει (αν και καινούριος), χρειάζεστε ένα πρόγραμμα ακόμα για να μην σέρνεται και γι`αυτό δεν με βλέπετε συχνά στο blog μου.
Σήμερα είδα ένα υπέροχο μήνυμα από την αγαπημένη μου φίλη Xρύσα γι`αυτό το υπέροχο βραβείο που απ`ότι κατάλαβα είναι για όλες τις μανούλες και την ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν το πιο όμορφο δώρο που πήρα σήμερα!

Και εγώ με τη σειρά μου θα το χαρίσω στις blogoφίλες μου και blogoμανούλες που γνωρίζω.

Θα το χαρίσω στην πολυαγαπημένη μου φίλη Ελένη στα κουζινοσκαλίσματα γιατί το αξίζει πραγματικά.
Στη φίλη μου Ελευθερία με τις γεύσεις Ελευθερίας που είναι μανούλα.
Στη Λίλα με τα όμορφα λιλά της.
Στην Αλεξάνδρα και το γλυκό από σπίτι, δεν ξέρω αν είναι μανούλα αλλά το αξίζει για τις υπέροχες νοστιμιές που μας χαρίζει.
Στη γιαγιά Αντιγόνη με τις υπέροχες ιστορίες της.
Στην Τόνια με τα χειροποιήματα που είναι κι εκείνη μανούλα.
Στην αγαπημένη μου φίλη Νίκη από την κουζίνα της mamas και στο σκέτη γλυκα.
Στη φίλη Τζοάννα και τις όμορφες χειροκατασκευές της και το free time.

Και όποια φίλη έχω ξεχάσει μπορεί να το πάρει από εδώ.




Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Τούρτα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Σήμερα 23/10/2010 ο Πανούλης μου έκλεισε τα 14 μιας και είναι Ολυμπιακός φτιάξαμε μια τούρτα του Ολυμπιακού.
Χρόνια πολλά μωρό μου να τα εκατοστήσεις και να είσαι πάντα ευτυχισμένος!

Για την κατασκευή της τούρτας χρειαστήκαμε:
3 φύλλα παντεσπάνι
Κρέμα ζαχαροπλαστικής για τη γέμιση
Λικέρ της αρεσκείας σας ( εγώ έβαλα λικέρ μπανάνας) για να ραντίσουμε το παντεσπάνι
Ζαχαρόπαστα για την επικάλυψη και το σχέδιο (για το σχέδιο χρειαστήκαμε και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα).

happy birthday

Πανούλη!!

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το παιχνίδι της αγάπης


Σήμερα είδα μια ανακοίνωση από τη γλυκιά μου φίλη Έλεν και τα κουζινοσκαλίσματα για το παιχνίδι της Αγάπης και μιά που δέν το έχω παίξει κι εγώ θα το παίξω τώρα!

Το παιχνίδι έχει 3 πολύ εύκολους όρους

1. Γράψε
ποιός σε προσκάλεσε στο παιχνίδι
2. Γράψε 10 πράγματα που αγαπάς
3. Προσκάλεσε με τη σειρά σου 10 ακόμα φίλους.

Δέκα πράγματα που αγαπώ πολύ:

Αγαπώ πολύ τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου!
Αγαπώ πολύ την μανούλα μου και τον πατερούλη μου που με έφεραν σαν σήμερα στον κόσμο, όσο σκληρός κι ας τώρα τελευταία!
Αγαπώ πολύ τους φίλους μου!
Αγαπώ την κουζίνα μου ( αν και είναι λίγο μικρή) και περνάω ατέλειωτες ώρες φτιάχνοντας φαγητά και κυρίως γλυκά για την οικογένεια μου!
Αγαπώ τη φύση στο δάσος και τη θάλασσα!
Τις χειμωνιάτικες νύχτες δίπλα σε ένα τζάκι με ζεστό καφέ με τα παιδιά μου!
Αγαπώ πολύ τα ζώα ( δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά είμαι πολύ φιλόζωη)
Αγαπώ τη Ζωή όσο σκληρή κι αν θέλει να φαίνεται!
Αγαπώ την Ελληνική & ξένη μουσική
Και τέλος αγαπώ ότι σωστό και γλυκό υπάρχει σ`αυτόν τον πλανήτη!

Και όσο για τον 3 κανόνα που πρέπει να προσκαλέσω άλλα 10μπλογκοφιλαράκια στο παιχνιδάκι
θα προσκαλέσω Την Τόνια με τα χειροποιήματα, τον Πάνο με τις γλυκοιστορίες, τη γιαγιά Αντιγόνη, στη φίλη Λίλα με τα λιλά της Λίλας, στην φίλη Ιωάννα με τις υπέροχες κατασκευές στο Handmade, στην Pansofix, στη Νατάσα και το άρωμα βανίλιας , στη Ρένα και τις χειροκατασκευές της, στη φίλη Ρούλα και το Art Makes Me Happy και στη φίλη Έφη και το Handmade dy Efi .


Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κρεατόπιτα χωριάτικη ( στο τσακ μπαμ )


Μια νοστιμότατη κρεατόπιτα με κομμάτια από βρασμένα αυγά φτιάχνεται πολύ γρήγορα.

Υλικά:

Για τη ζύμη
1 αυγό
Λίγο αλάτι
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κουταλιά της σούπας καλά τριμμένη ρίγανη
1 φλ.νερό
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα


Για τη γέμιση
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι
Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
6 αυγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομματάκια το καθένα

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Αναμεινγύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Η γέμιση:

Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με 2 ποτήρια νερό. Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το μείγμα της γέμισης απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω-γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού. Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς C, 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.