Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ιδέες και λύσεις στη μαγειρική




1) Αν το κρέας που βράζουμε εξακολουθεί να είναι σκληρό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.

2) Αν θέλουμε να βράσουμε μοσχάρι και δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, μπήγουμε σε κάθε κομμάτι μια πρόκα, αφού τις έχουμε πλύνει πολύ καλά.

3) Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, μπορούμε να σκεπάσουμε την απλή κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι της από πάνω για να κρατήσει τους ατμούς μέσα στο φαγητό.

4) Για να γίνουν τα κεφτεδάκια μας πιο αφράτα, μπορούμε στο μείγμα του κιμά να ρίξουμε λίγο ξύδι η αφού ζυμώσουμε τον κιμά, σηκώνουμε το μείγμα ψηλά με τα χέρια μας και το αφήνουμε να πέσει στο μπολ. Αυτό το κάνουμε 2-3 φορές.

5) Για να πετύχουμε τραγανή κόρα στο ψωμί μας, αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο

6) Η μακαρονάδα μας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μία κούπα κρέμα γάλακτος και λίγο ροκφόρ.

7) Όταν μαγειρεύουμε φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων, αλατίζουμε το φαγητό μας στο τέλος του μαγειρέματος.

8) Αν τα αυγά μας έχουν ραγίσει και θέλουμε να τα βράσουμε, τα αλείφουμε με μισό λεμόνι πριν τα βάλουμε στο νερό για να μη βγει από το κέλυφος το ασπράδι ενώ βράζουν.

9) Όταν τηγανίζουμε αυγά, βγάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι λίγο πριν ψηθούν εντελώς τα αυγά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να ψηθούν με τη θερμοκρασία που έχει μείνει στο τηγάνι.

10) Τα αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην αλλοιωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα τους. Εκτός από τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.

11) Αν στην κοιλιά του κοτόπουλου βάλουμε μια πράσινη πιπεριά η ένα κομμάτι κεφαλοτύρι η μια πατάτα την ώρα που ψήνετε, θα απορροφήσει τη βαριά μυρωδιά του.

12) Για να μη μαυρίζουν οι πατάτες, τις βάζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

13) όταν τηγανίζουμε ψάρια προσθέτουμε λίγο ξύδι στο τηγάνι για να μειώσουμε την μυρωδιά της ψαρίλας.

14) Αν στη ζύμη της πίτσας προσθέσουμε λίγη ζάχαρη θα γίνει πιο νόστιμη και πιο τραγανή.

15) Αν φτιάξουμε σπιτικό ζωμό κρέατος και θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπος, βάζουμε το ζωμό στο ψυγείο , το λίπος παγώνει στην επιφάνεια κι έτσι μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

16) Όταν βράζουμε λάχανο η κουνουπίδι για να εξουδετερώσουμε την μυροδιά του προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ξύδι και ένα καρύδι η βρέχουμε ένα κομμάτι ψωμί με ξύδι και το βάζουμε στο καπάκι της κατσαρόλας ενώ βράζει.

17) Για να διατηρήσουμε της πατάτες μας και να μην ριζώσουν στο καλάθι μας, τοποθετούμε ανάμεσα ένα μήλο και το ανανεώνουμε κάθε βδομάδα.

18) Όταν τηγανίζουμε τα σνίτσελ, η φρυγανιά δεν πρέπει να είναι παλιά γιατί τα σνίτσελ θα έχουν άσχημη γεύση. Θ α πρέπει να τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

19) Για να μείνουν τα χρώματα των καρότων και του αρακά ζωηρά μετά το βράσιμο, προσθέτουμε στο νερό που βράζουν λίγη ζάχαρη.

20) Για να μην χάσουν το χρώμα τους τα χόρτα που βράζουμε, αφού τα πλένουμε πολύ καλά τα στραγγίζουμε και τα περνάμε με σόδα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν.

21) Για πιο απαλή γεύση του σκόρδου πριν το χρησιμοποιήσουμε, βυθίζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα.

22) Για να καθαρίσουμε τις σκελίδες του σκόρδου πιο εύκολα, τις πιέζουμε με μια φαρδιά λάμα μαχαιριού πάνω στο ξύλο κοπής.

23) Για να καταλάβουμε αν οι γαρίδες η οι καραβίδες είναι φρέσκες, πρέπει τα κέλυδη τους να είναι σκληρά και γυαλιστερά και η σάρκα τους σφικτή.

24) Αν βάλουμε ένα ολόκληρο κρεμμύδι στην κατσαρόλα ενώ βράζουμε το κρέας θα αποκτήσει καλύτερη γεύση και άρωμα.

25) Αν περιχύσουμε τα μανιτάρια που πρόκητε να μαγειρέψουμε με μπύρα, θα τους δώσουμε ζωντάνια και το φαγητό θα γίνει πιο νόστιμο.

26) Αν στην μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε για παστίτσιο η μουσακά προσθέσουμε μια χούφτα σκληρή φέτα θα γίνει πιο νόστιμο.

27) Αν κόλλησε το φαγητό μας στην κατσαρόλα, για να μην τρίβουμε με συρματάκια και σκληρά σφουγγάρια και την καταστρέψουμε, αφού αφαιρέσουμε το καμένο φαγητό ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό και 3 κουταλιές σόδα και το αφήνουμε για 3 -4 ώρες και μετά τρίβουμε ελαφρά με ένα απλό σφουγγάρι πιάτων.

28) Η νωπή μαγιά διατηρείτε στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα, ενώ τη χωρίζουμε σε κομματάκια και τη βάλουμε σε πλαστικά σακουλάκια.
29) Όταν ετοιμάζουμε ζύμες για ψήσιμο, πρέπει να τη βάζουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, γιατί κινδυνεύει να μας ξεφουσκώσει και να καθίσει.

30) Αν το φαγητό μας γίνει πιο αλμυρό, προσθέτουμε μια πατάτα η μια φέτα ψωμί.

31) Αν βάλουμε λίγο αλάτι στην επιφάνεια της μουστάρδας, τη βοηθάει να διατηρηθεί για πολύ καιρό φρέσκια.

32) Αν η ζύμη μας κολλάει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

33) Για να γίνουν πιο βραστερά τα ρεβίθια μας και να ξεφλουδιστούν εύκολα, τα μουλιάζουμε από βραδύς σε νερό με σόδα.

34) Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα, αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μείγμα από ένα χτυπημένο αυγό με γάλα και λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: