Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Κουλούρια γεμιστά με μπέικον και τυρί


Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 φακ. ξηρή μαγιά
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό (χλιαρό)
  • 1 κουτ. γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. γάλα (σε σκόνη regilait)
  • 3 φέτες μπέικον ή ζαμπόν ψιλοκομ.
  • 1 φλιτζ. τσ. γκούντα τριμ. ή άλλο της αρέσκιας σας
  • λίγο ελαιόλαδο (για το ζύμωμα)
  • Σουσάμι
  • 200 γρ τυρί κρέμα
Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το μισό απο το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομιογεννές μείγμα. Προσθέτουμε το μπέικον και το τυρί και το τυρί κρέμα και τα ανακατεύουμε να μοιραστουν σε όλο το χυλό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ενώ ζυνώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αλοίφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα για να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου (να διπλασιαστεί σε όγκο).
Πέρνουμε κομμάτια ζύμης (ανάλογα με το μέγεθος της προτίμησης μας) και πλάθουμε να δώσουμε σχήμα στα κουλούρια μας.Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και αραδιάζουμε τα κουλούρια μας, με κάποια απόσταση μεταξί τους γιατί φουσκώνουν.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα για λίγο μέχρι να αρχήσουν να ξανά φουσκώνουν. Τα αλοίφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε απο πάνω το σουσάμι και πιέζουμε με τα χέρια ελαφρά για να κολλήσει το σουσάμι πάνω τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (όχι αρκετά κάτι προς το μέτριο).


Γίνονται αφράτα και μαλακά! Με αυτή τη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και λευκό ψωμί, αφερώντας το μπέικον και το τυρί. Αυτή τη συνταγή την εμπνεύστηκα φτιάχνοντας ψωμί λευκό με κάποιες παραλλαγές. Διατηρούνται σε νάιλον σακούλα εκτός ψυγείου για 4 - 5 μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: