Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Σάλτσα μαρινάτη για ψάρια ή σαβόρο






Υλικά:
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Λίγο δεντρολίβανο
1 κουταλιά ξίδι
1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες από τον τρίφτη
Λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Το λάδι απ'ο τα ψάρια που τηγανίσαμε( περασμένο από σουρωτήρι)
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Σουρώνουμε το λάδι που τηγανίσαμε τα ψάρια.
Το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι , ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε.
Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες στον τρίφτη η στο μούλτι, το ξίδι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να πήξει.

Το σαβόρο μαριν άρει και συνοδεύει κρύα τηγανιτά ψάρια όπως μπαρμπούνια λυθρίνια κ.α.

Μπαρμπούνια μαρινάτα





Υλικά:

1 κιλό μπαρμπούνια
Λίγο χυμό από λεμόνι
Αλεύρι για τηγάνισμα
Αλάτι - πιπέρι
Σάλτσα μαρινάτας για ψάρια

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μπαρμπούνια, τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αλευρώνουμε τα μπαρμπούνια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάτη σάλτσα με 1/2 φλιτζάνι λάδι από αυτό που τηγανίσαμε τα μπαρμπούνια και περιχύνουμε πάνω από τα ψάρια.

Γίνονται πολύ νόστιμα αρκεί να έχεις όρεξη να τα καθαρίσεις γιατί έχουν πολλά κόκαλα.
Η συνταγή για τη μαρινάτα θα τη βρείτε στην κατηγορία Σάλτσες.

Καρυδόπιτα




Υλικά:

1 1/2 κούπα καρύδια αλεσμένα
1 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ
2 κουταλιές σούπας κακάο
6 αυγά
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε στο μίγμα σταδιακά τα καρύδια αλεσμένα, τη φρυγανιά, το κακάο, τη κανέλα και το μπέικιν ανακατεύοντας απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε το μείγμα καρυδόπιτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5` και το αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγεί από τον φούρνο.


Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ένα ηλιόλουστο βραβείο!!!!





Ένα βραβείο έκπληξη από τις αγαπητές blogoφίλες Ελένη Αννιώ και τις ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνανε να μου χαρίσουν αυτό το βραβείο. Και σαν πρώτο βραβείο στο bloog μου είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε μια τόσο καλή φίλη να μου κάνει στην αρχή του 2010! Αυτό το ηλιόλουστο βραβείο απονέμεται στους bloggers των οποίων η θετικότητα και η δημιουργικότητα εμπνέει άλλα άτομα στην μπλογκόσφαιρα. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες αποδοχής του, θα πρέπει και εγώ με τη σειρά μου, όπως θα κάνουν και αυτοί που θα το παραλάβουν, να:

1)Τοποθετίσουν το βραβείο στο blog τους
2)Να το χαρίσουν επίσης σε άλλους 12 μπλογκερς της επιλογής τους.
3)Να βάλουν λίνκ στα ονόματα των μπλογκερς που θα το χαρίσουν.
4)Να το ανακοινώσουν στο μπλογκ των οποίων το χάρισαν.

Στη γλυκύτατη φίλη Ελένη από τα
Κουζινοσκαλισματα της το ανταποδίδω με αγάπη!
Στην αγαπητή φίλη Χρύσα
kouzinotherapy
Στη φίλη vasiliki happycookiesplace
Στην αγαπημένη μου φίλη Νίκη ♥Στην Κουζίνα της mama♥
Στις φίλες Aleksandra και Αννιώ από το ( γλυκό από σπίτι)
Στο φιλαράκι μου τον Ανέστη sportsgazette
Στην αγαπητή Ελευθερία και τις ( Γεύσεις Ελευθερίας)
Στο χαμομιλάκι
Στον Πανούλη μου και τις γλυκιές ιστοριούλες του
Στη φίλη pandora (Όρεξη να`χεις)
Στην ellinleon

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Το φλουρί



Φέτος το φλουρί έχει ιστορία, κόβοντας την πίτα μας και παίρναμε όλοι το κομμάτι μας, ψάχναμε το φλουρί από δω ψάχναμε από κει πουθενά το φλουρί. Αργά τα μεσάνυχτα αφού είχα πέσει για ύπνο, ήρθε ο Πάνος και με ξύπνησε. μαμά μαμά ξυπνά βρήκα το φλουρί!
Εγώ από την κούραση που είχα νόμιζα ότι το είδα στον ύπνο μου, μου έδωσε το φλουρί, το πρωί μου εξήγησε πως το βρήκε ενώ το δικό του κομμάτι το είχε φάει.
Μαζεύοντας τα ψίχουλα γύρο από την πιατέλα είχε κόλληση κάτω και για να είμαστε δίκαιοι μέτρησα ονομαστικά πάλι τα κομμάτια που είχα αφαιρέσει με τη σειρά και από ότι είδα κάτω από το δικό μου κομμάτι ήταν το φλουρί, αλλά αφού το βρήκε ο Πάνος το μοιραστήκαμε.
Η συμφωνία είναι να κρατήσω εγώ το φλουρί και του Πάνου να του κάνω ένα δωράκι!
Το φλουρί μας είναι μια ασημένια δεκάρα που πάνω είναι επιχρυσωμένο το 2010.

Εύχομαι το 2010 να είναι η ποίο γλυκιά χρονιά στον κόσμο για όλο τον κόσμο!

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ



ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη μαύρη
4 αυγά
200 γρ. αμύγδαλο αναποφλοίωτο τριμμένο σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. πορτοκάλι λικέρ
150 γρ. πορτοκάλι γκλασέ ψιλοκομμένο
150 γρ. σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο σε σκόνη, το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα και προσθέτουμε το βούτυρο και στο τέλος, το πορτοκάλι, τις σταφίδες και το λικέρ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20-22 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30 λεπτά και στους 160οC για άλλα 30 λεπτά. Εάν χρειαστεί, ψήνουμε λίγο παραπάνω. Γαρνίρουμε με γλασαρισμένα φρούτα.

Καλή χρονιά!!!


Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ιδέες και λύσεις στη μαγειρική




1) Αν το κρέας που βράζουμε εξακολουθεί να είναι σκληρό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.

2) Αν θέλουμε να βράσουμε μοσχάρι και δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, μπήγουμε σε κάθε κομμάτι μια πρόκα, αφού τις έχουμε πλύνει πολύ καλά.

3) Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, μπορούμε να σκεπάσουμε την απλή κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι της από πάνω για να κρατήσει τους ατμούς μέσα στο φαγητό.

4) Για να γίνουν τα κεφτεδάκια μας πιο αφράτα, μπορούμε στο μείγμα του κιμά να ρίξουμε λίγο ξύδι η αφού ζυμώσουμε τον κιμά, σηκώνουμε το μείγμα ψηλά με τα χέρια μας και το αφήνουμε να πέσει στο μπολ. Αυτό το κάνουμε 2-3 φορές.

5) Για να πετύχουμε τραγανή κόρα στο ψωμί μας, αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο

6) Η μακαρονάδα μας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μία κούπα κρέμα γάλακτος και λίγο ροκφόρ.

7) Όταν μαγειρεύουμε φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων, αλατίζουμε το φαγητό μας στο τέλος του μαγειρέματος.

8) Αν τα αυγά μας έχουν ραγίσει και θέλουμε να τα βράσουμε, τα αλείφουμε με μισό λεμόνι πριν τα βάλουμε στο νερό για να μη βγει από το κέλυφος το ασπράδι ενώ βράζουν.

9) Όταν τηγανίζουμε αυγά, βγάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι λίγο πριν ψηθούν εντελώς τα αυγά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να ψηθούν με τη θερμοκρασία που έχει μείνει στο τηγάνι.

10) Τα αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην αλλοιωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα τους. Εκτός από τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.

11) Αν στην κοιλιά του κοτόπουλου βάλουμε μια πράσινη πιπεριά η ένα κομμάτι κεφαλοτύρι η μια πατάτα την ώρα που ψήνετε, θα απορροφήσει τη βαριά μυρωδιά του.

12) Για να μη μαυρίζουν οι πατάτες, τις βάζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

13) όταν τηγανίζουμε ψάρια προσθέτουμε λίγο ξύδι στο τηγάνι για να μειώσουμε την μυρωδιά της ψαρίλας.

14) Αν στη ζύμη της πίτσας προσθέσουμε λίγη ζάχαρη θα γίνει πιο νόστιμη και πιο τραγανή.

15) Αν φτιάξουμε σπιτικό ζωμό κρέατος και θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπος, βάζουμε το ζωμό στο ψυγείο , το λίπος παγώνει στην επιφάνεια κι έτσι μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

16) Όταν βράζουμε λάχανο η κουνουπίδι για να εξουδετερώσουμε την μυροδιά του προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ξύδι και ένα καρύδι η βρέχουμε ένα κομμάτι ψωμί με ξύδι και το βάζουμε στο καπάκι της κατσαρόλας ενώ βράζει.

17) Για να διατηρήσουμε της πατάτες μας και να μην ριζώσουν στο καλάθι μας, τοποθετούμε ανάμεσα ένα μήλο και το ανανεώνουμε κάθε βδομάδα.

18) Όταν τηγανίζουμε τα σνίτσελ, η φρυγανιά δεν πρέπει να είναι παλιά γιατί τα σνίτσελ θα έχουν άσχημη γεύση. Θ α πρέπει να τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

19) Για να μείνουν τα χρώματα των καρότων και του αρακά ζωηρά μετά το βράσιμο, προσθέτουμε στο νερό που βράζουν λίγη ζάχαρη.

20) Για να μην χάσουν το χρώμα τους τα χόρτα που βράζουμε, αφού τα πλένουμε πολύ καλά τα στραγγίζουμε και τα περνάμε με σόδα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν.

21) Για πιο απαλή γεύση του σκόρδου πριν το χρησιμοποιήσουμε, βυθίζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα.

22) Για να καθαρίσουμε τις σκελίδες του σκόρδου πιο εύκολα, τις πιέζουμε με μια φαρδιά λάμα μαχαιριού πάνω στο ξύλο κοπής.

23) Για να καταλάβουμε αν οι γαρίδες η οι καραβίδες είναι φρέσκες, πρέπει τα κέλυδη τους να είναι σκληρά και γυαλιστερά και η σάρκα τους σφικτή.

24) Αν βάλουμε ένα ολόκληρο κρεμμύδι στην κατσαρόλα ενώ βράζουμε το κρέας θα αποκτήσει καλύτερη γεύση και άρωμα.

25) Αν περιχύσουμε τα μανιτάρια που πρόκητε να μαγειρέψουμε με μπύρα, θα τους δώσουμε ζωντάνια και το φαγητό θα γίνει πιο νόστιμο.

26) Αν στην μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε για παστίτσιο η μουσακά προσθέσουμε μια χούφτα σκληρή φέτα θα γίνει πιο νόστιμο.

27) Αν κόλλησε το φαγητό μας στην κατσαρόλα, για να μην τρίβουμε με συρματάκια και σκληρά σφουγγάρια και την καταστρέψουμε, αφού αφαιρέσουμε το καμένο φαγητό ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό και 3 κουταλιές σόδα και το αφήνουμε για 3 -4 ώρες και μετά τρίβουμε ελαφρά με ένα απλό σφουγγάρι πιάτων.

28) Η νωπή μαγιά διατηρείτε στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα, ενώ τη χωρίζουμε σε κομματάκια και τη βάλουμε σε πλαστικά σακουλάκια.
29) Όταν ετοιμάζουμε ζύμες για ψήσιμο, πρέπει να τη βάζουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, γιατί κινδυνεύει να μας ξεφουσκώσει και να καθίσει.

30) Αν το φαγητό μας γίνει πιο αλμυρό, προσθέτουμε μια πατάτα η μια φέτα ψωμί.

31) Αν βάλουμε λίγο αλάτι στην επιφάνεια της μουστάρδας, τη βοηθάει να διατηρηθεί για πολύ καιρό φρέσκια.

32) Αν η ζύμη μας κολλάει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

33) Για να γίνουν πιο βραστερά τα ρεβίθια μας και να ξεφλουδιστούν εύκολα, τα μουλιάζουμε από βραδύς σε νερό με σόδα.

34) Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα, αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μείγμα από ένα χτυπημένο αυγό με γάλα και λάδι.