Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Τουρτοκέικ SACHER

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγού
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμμένη σε μπεν μαρί, στους 30-35οC περίπου
80 γρ. αλεύρι
3 ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα
μαρμελάδα βερύκοκο



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
115 γρ. ζάχαρη
145 γρ. νερό
145 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμμένη σε μπεν μαρί
80 γρ. σοκολάτα γάλακτος
40 γρ. ζεστό νερό

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Για τη σαντιγύ:
100 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας Μόρφατ
1 άρωμα βανίλιας
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη


Οδηγίες για τη βάση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό έως ότου το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη χλιαρή σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε, κτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC -180oC για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.
(Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε στο τσέρκι έναν πάτο από αλουμινόχαρτο για να μην διαρρεύσει το μίγμα).

Ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.


Οδηγίες για την επικάλυψη (γλάσο):
Ετοιμάζουμε το γλάσο, βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη στους 115οC (όταν αρχίσει η ζάχαρη και γίνεται καραμέλα αλλά σε λευκό χρώμα), ρίχνουμε το ζεστό νερό στη ζεστή σοκολάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλα. και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά και γλασάρουμε. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για αρκετές ώρες. Σερβίρουμε αν θέλουμε με κρέμα σαντιγί. Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου για 15-20 ημέρες.

Για τη διακόσμησή:
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ ενώ το γλυκό μας κρυόνει.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ την κρέμα γάλακτος , τη μόρφατ , τη βανίλια και την άχνη ενώ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητά μέχρι η σαντιγί να στέκετε στον αναδευτήρα.
Τη χωρίζουμε σε μικρά μπολάκια και τη χρωματίζουμε με τα χρώματα που μας αρέσουν και με τη βοήθεια του καρνέ διακοσμούμε το γλυκό μας..