Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Μελομακάρονα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

400 γρ. Χυμός πορτοκαλιού

530 γρ. Ηλιέλαιο

1.200 γρ. Αλεύρι

30 γρ. ΄Αχνη

½ κουτ. του γλυκού Σόδα

¼ κουτ. του γλυκού Κανέλα

1/6 κουτ. του γλυκού Γαρύφαλλο

50 γρ. Βούτυρο λιωμένο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Καρύδια χοντροκομμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

500 γρ. Nερό

700 γρ. Zάχαρη

1 Πορτοκάλι κομμένο στα δύο

2 Ξυλάκια κανέλας

100 γρ. Μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Όποια παραλλαγή κι αν επιλέξετε η απόλαυση θεωρείται δεδομένη. Ίσως είναι και ένα από τα πιο δύσκολα παραδοσιακά γλυκά των εορτών γιατί το μέλωμα θέλει τέχνη (τραγανή επιφάνεια με ζουμερό περιεχόμενο)!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. 4 κιλά Απαιτούμενος χρόνος: 1 ½-2 ώρες.

Τούρτα βιβλίο

Υλικά για το παντεσπάνι:

200 γρ. αλεύρι
40 γρ. κακάο
6 αυγά
200 γρ. ζάχαρη

Υλικά για το σιρόπι:

350 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη

Υλικά για την κρέμα:

280 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
180 γρ. ιταλική μαρέγκα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Υλικά για την Ιταλική μαρέγκα:

6 ασπράδια αυγού
275 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νερό

Για την κάλυψη και τη διακόσμησή:

2 δόσεις ζαχαρόπαστα χωρισμένη και χρωματισμένη

Εκτέλεση:
Για τη βάση:
Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου αφρατέψουν. Ρίχνουμε μέσα σ' αυτά το κοσκινισμένο κακάο και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι sanitas 25x30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170oC για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί στους 50οC και ανακατεύουμε με την ιταλική μαρέγκα* (να είναι χλιαρή) και τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
Για την Ιταλική μαρέγκα:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει στους 124-125οC. Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και αδειάζουμε μέσα σ' αυτά το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Οδηγίες για την ολοκλήρωση της τούρτας:
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 4 οριζόντιες φέτες. Τοποθετούμε τα δυο κομμάτια το ένα δίπλα από το άλλο πάνω στο δίσκο τις βρέχουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας (στο κέντρο που ενώνουν τα δυο φύλλα βάζουμε περισσότερη κρέμα και λιγότερη προς τα έξω), συνεχίζουμε με τις άλλες δυο φέτες κατά τον ίδιο τρόπο τις οποίες βρέχουμε επίσης με το σιρόπι, αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα ελαφρά από πάνω και γύρο - γύρο και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζαχαρόπαστα.
Αφού ετοιμάσουμε τη ζαχαρόπαστα λευκή όπως είναι, χωρίζουμε τρία κομμάτια σε μέγεθος βερίκοκου και τα χρωματίζουμε με το κάθε χρώμα της αρεσκείας μας, το καθένα ξεχωριστά.
Παίρνουμε την λευκή ζαχαρόπαστα και την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη( κρατάμε λίγη για το κορδόνι) και καλύπτουμε με αυτό ομοιόμορφα την τούρτα μας. Στο κέντρο πιέζουμε λίγο για να γίνει ένα ευθείο λούκι να σχηματιστεί το βιβλίο.
πέρνουμε το κομμάτι λευκής ζαχαρόπαστας που κρατήσαμε και ένα κομμάτι από το σομόν χρώμα και τα κάνουμε κορδόνια, τα ενώνουμε το ένα δίπλα από το άλλο και τα στρίβουμε μαζί να σχηματιστεί ο σελιδοδείκτης.
Ανοίγουμε σε φύλλο και τα άλλα χρώματα ζαχαρόπαστας και με μικρά κουπ πατ κόβουμε τα σχέδια.
Κολλάμε τα σχέδια πάνω στην τούρτα βρέχοντας τα με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε λίγο νερό και διακοσμούμε την τούρτα μας.

Καλή επιτυχία!


Αράβικες πίτες


Υλικά:

  • 45 γρ. μαγιά (νωπή ή 1 φακ. ξερή)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1/4 κουτ. γλυκ. αλάτι
  • 4 κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • 2 κουπ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 3 1/2 κουπ. αλεύρι δυνατό
  • 1/2 κουπ. κορν φλάουρ (για το άνοιγμα της ζύμης)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και τη διαλύουμε μέσα στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς σ` ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακιά που στην αρχή θα κολλάει στα δάκτυλα.
Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη με κορν φλάουρ επιφάνεια 10 λεπτά ώσπου να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει.
Τη βάζουμε σε ένα ελαφρός λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει, την πλάθουμε σε μπαλά και την αφήνουμε να σταθει σκεπασμένη άλλα 30 λεπτά.
Τη χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια με κορν φλάουρ, σε κύκλο με διάμετρο 20 εκ. Βάζουμε τις πίτες δυο δυο στα ταψιά του φούρνου στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, τις καλύπτουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν 30 λεπτά.
Τις ψήνουμε στους 230 βαθμούς 5-7 λεπτά. Μπορούμε να της ψήσουμε και στο τηγάνι που ψήνουμε τις κρέπες ή σε κάποιο αντικκολητικό, 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Μπορείτε να τις συνοδέψετε με κοτόπουλο, με τυρί και μπέικον η ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.