Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τη μανούλα

Μια γλυκιά καρδιά γεμάτη αγάπη για τη μανούλα που ετοίμασα με πολύ αγάπη για τη δικιά μου μανούλα. ( Χρόνια πολλά μανούλα )!


Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
5-6 αυγά ( χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 βανίλιες
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Θα χρειασθούμε ένα ταψάκι ή τσέρκι σε σχήμα καρδιάς

Για την κρέμα τιραμισού ( γεμισή):
400 γρ. τυρί σε κρέμα (κριμ τσιζ ή μασκαρπόνε)
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση σοκολάτα (χωρίς βράσιμο)
1 1/2 κούπας γάλα
2 φακελάκια καφέ καπουτσίνο στιγμής

Για το ράντισμα:
4 κουταλιές γάλα
4 κουταλιές έτοιμο καφέ (espreso)
5 κουταλιές λικέρ Αμαρέτο

Για τη διακόσμησή:
500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ζεσταμένη και περασμένη από σίτα
ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής για την κάλυψη της τούρτας
Κίτρινο χρώμα για το εσωτερικό των κρίνων
πράσινο για τα φύλλα
Κόκκινο για την κορδέλα


Ένα βιντεάκι που θα μας βοηθήσει στην κατασκευή των κρίνων.

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη ( κρατάμε λίγη για τη μαρέγκα) και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητά μέχρι να γίνει μια σφικτή μαρέγκα.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε τα δυο μείγματα μαζί, ανακατεύοντας με σπάτουλα ( οι κινήσεις μας πρέπει να είναι από πάνω προς τα κάτω κι όχι κυκλικές.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, ρίχνοντας το σιγά σιγά σαν βροχή. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματοθούν τα υλικά μας και να γίνει σαν μία λεία κρέμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα ή τσέρκι( εν μας διευκολύνει καλύτερα βάζουμε στη φόρμα η το τσέρκι αντικολλητικό χαρτί)
ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 30-35 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφιδα ή ένα μαχαιράκι).
Το αφήνουμε 15-20 λεπτά έξω από το φούρνο να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά και το κόβουμε οριζόντια σε δυο φέτες.

Ετοιμάζουμε την κρέμα τιραμισού:
Σε ένα μπολ χτυπάμε το τυρί σε κρέμα να μαλακώσει.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια να γίνει σαντιγί.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το άνθος αραβοσίτου με το γάλα και τον καφέ (καπουτσίνο) σε σκόνη, μέχρι να πήξει.
Ανακατεύουμε και τα τρία μείγματα μαζί να ενωθούν σε κρέμα μόκας και τη φυλάμε στο ψυγείο.

Σε μία κούπα ανακατεύουμε τα υλικά για το ράντισμα
Χωρίζουμε τα δύο φύλλα παντεσπάνι, ραντίζουμε το πρώτο φύλλο με το μείγμα του ραντίσματος. Στρώνουμε την κρέμα τιραμισού και τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι πάνω από την κρέμα και ραντίζουμε και το δεύτερο παντεσπάνι.
Αλείφουμε με τη μαρμελάδα από πάνω και γύρο γύρο και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Ετοιμάζουμε τη ζαχαρόπαστα, τη χωρίζουμε βγάζοντας μία μικρή ποσότητα για κάθε χρώμα υπολογίζοντας με το μάτι. Το μεγαλύτερο κομμάτι το κάνουμε ρόζ για την επικάλυψη της τούρτας, το οποίο και το ανοίγουμε σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη.
Ανοίγει καλύτερα αν ραντίσουμε τον πάγκο μας με νισεστέ. Μετά με ένα πινελάκι μπορούμε να αφερέσουμε το νισεστέ.

Καλή επιτυχία!