Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα ( Άγιος Βασίλης )





Καλή χρονιά να έχουμε και υγεία σε όλο τον κόσμο!
Φέτος είπα να πρωτοτυπήσουμε και να φτιάξω μια βασιλόπιτα για τον άγιο ΒασίληΕ
Είδα μια ιδέα από το βιβλίο της κυρίας Βέφας ( Γιορτινές γεύσεις & ιδέες ).

Βασιλόπιτα με σόδα

Υλικά για τη βασιλόπιτα:

1 κούπα μαργαρίνη soft
2 1/2 κούπας ζάχαρη
8 αυγά
1 1/2 κουταλάκι σόδα
2 κουταλιές κονιάκ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 1/2 κούπα γιαούρτι
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 καραμελάκια smarts σε γαλάζιο χρώμα

Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ν`ασπρίσει και να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά ρίχνοντας εναλλάξ και μια κουταλιά αλεύρι ( δηλ. ένα αυγό μια αλεύρι) ύστερα από κάθε αυγό.
Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο και το ξύσμα.
Κατόπιν ρίχνουμε σε δόσεις εναλάξ το γιαούρτι με το υπόλοιπο αλεύρι.
Αδιάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 35 εκ.
Ψήνουθμε τη βασιλόπιτα στους 175 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 ώρα και 15` περίπου εώς ότου το μαχαίρι μας να βγαίνει στεγνό και καθαρό.
Αφήνουμε για λίγο τη Βασιλόπιτα να κρυώσει και την βγάζουμε σε δίσκο για τούρτες.
Με τη βοήθεια ενός πιάτου της πάστας, η με ένα πατρόν που έχουμε ετοιμάσει χρηματίζουμε το σχέδιο του Άγιου Βασίλη















Αλείφουμε την επιφάνεια της Βασιλόπιτας και τα πλαϊνά με βουτυρόκρεμα.
Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια τη ζαχαρόπαστα, ένα μεγάλο και ένα πιο μικρό.
Χρωματίζουμε το μικρό κομμάτι με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα και το μεγαλύτερο το αφήνουμε λευκό.
Ανοίγουμε τη λευκή ζαχαρόπαστα σε φύλλο και καλύπτουμε το μέρος της γενειάδας με την κόκκινη καλύπτουμε το σκούφο του άγιου Βασίλη και με ένα μικρό κομματάκι σχηματίζουμε τη γλώσσα και συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια με λευκή ζαχαρόπαστα.

Σημ. το φλουρί στη Βασιλόπιτα το βάζουμε αφού έχει ψηθεί.

Βουτυρόκρεμα:

Υλικά:
1/2 φλ. βούτυρο
1/2 φλ. μαργαρίνη
4 φλ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. γάλα ή νερό
1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια.
Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
Μπορούμε φυσικά να χρωματίσουμε την κρέμα προσθέτοντας σταγονες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Χωρίζουμε την κρέμα σε μπολάκια ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλουμε, βάζουμε χρώμα στο κάθε μπολάκι και ανακατεύουμε. Καλό θα είναι τα χρώματα να είναι σε μορφή πάστας για να μην αραιώσουν την κρέμα.


Ετοιμάζουμε τη ζαχαρόπαστα:

Υλικά:
1 κιλό άχνη
5 κουταλάκια ζελατίνη (2 φακελάκια των 10 γρ.)
1 κουταλιά γλυκερίνη
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 κούπας νερό
3 βανίλιες ή άλλο άρωμα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:
Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και το άρωμα και κατεβάζουμε απο τη φωτιά.
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την άχνη κάνοντας μία λακκούβα στη μέση.
Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα στην αρχή γιατί καίει.
Έπειτα, βάζουμε και τα χεράκια μας και ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε αρκετά. Στο πλάι έχουμε πάντα λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη σε περίπτωση που κολλάει για να προσθέτουμε.
Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη. Την βάζουμε στο πάγκο , πάντα όμως από κάτω έχουμε άχνη για να μην κολλάει.
Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη. Την βάζουμε στο πάγκο , πάντα όμως από κάτω έχουμε άχνη για να μην κολλάει.
Ζυμώνουμε και πάλι και κάνουμε μία μπάλα την πάστα .
Βάζουμε την ζαχαρόπαστα σε μία σακούλα ή μεμβράνη και την σφίγγουμε καλά για να μην στεγνώσει.

Πηγή Βασιλόπιτας: Βέφα αλεξιάδου με μια μικρή παραλλαγή δικιά μου.

Πηγή βουτυρόκρεμας και ζαχαρόπαστας: Συνταγές της παρέας