Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Μανταρίνι γλυκό


Υλικά:

1 κιλό πολύ μικρά μανταρίνια

1 ½ κιλό ζάχαρη

5 κούπες νερό

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

½ κούπας γλυκόζη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα μανταρίνια, τα ξεπικρίζουμε βράζοντας τα 3 φορές από 10` σε καινούριο πάντα νερό. Μετά το πρώτο βράσιμο, τα κρυώνουμε λίγο και τα τριπάμε με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια από το μέρος του κοτσανιού ως την άλλη άκρη.

Όταν τελειώσουμε και με το τρίτο ξεπίκρισμα, στραγγίζουμε τα μανταρίνια, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα πατάμε ένα ένα να φύγει λίγο το νερό τους. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει 10` και ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια.

Τα βράζουμε 15` και τα αφήνουμε να σταθούν ως την άλλη μέρα.

Ρίχνουμε τη γλυκόζη και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα φυλάμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος η στο ψυγείο.


Αν θέλουμε βράζουμε πολύ καλά μία χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το γλυκό 15`περίπου πριν τελειώσει το δέσιμο του σιροπιού.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φτιάχνουμε και το νεραντζάκι ή το κουμ κουάτ, μόνο ότι θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε περισσότερες φορές πετώντας πάντα το νερό και βάζοντας καινούριο

Πριν τα βάλουμε στο σιρόπι δοκιμάζουμε ένα για να βεβαιωθούμε ότι ξεπίκρισαν καλά.

Όσο πιο μικρά και τρυφερά είναι τα φρούτα τόσο πιο νόστιμο γίνεται το γλυκό.