Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ζύμη για φύλλο κρούστας




Υλικά:
1/2 κιλού αλεύρια για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Βάζουμε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστούμε.
Τα βάζουμε σε ταψάκι αλευρωμένο και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν 1 - 2 ώρες.
Με μια λεπτή μακρυά βέργα, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο, πάνω σε επιφάνεια που έχουμε βάλει νισεστέ, αλευρώνοντας συχνά να μην κολλάει η βέργα.

Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα με νισεστέ και δεν έχουμε το φόβο μη κάνουν τρύπες όπως θα συνέβαινε με το αλεύρι.
Άλλο ένα μυστικό είναι να ανοίξουμε κάθε μπαλίτσα σε μικρά πιτάκια και να τα στηβάξουμε 3 μαζί το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας τα με λιωμένη μαργαρίνη , αφήνοντας τα για 10` στο ψυγείο να σφίξει λίγο το βούτυρο και τα ανοίγουμε σε φύλλο και τα τρία μαζί. Οπότε στο ψήσιμο τα φύλλα θα ξεχωρίσουν.

Σπανακοτυρόπιτα


Υλικά:
2 κιλά σπανάκι φρέσκο
3 πράσα ( μόνο το λευκό μέρος )
1/4 κούπας μαργαρίνη
1/2 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας γάλα εβαπορέ
1/2 κιλού τυρί φέτα τριμμένη
4 αυγά
Αλάτι - πιπέρι
1 δόση ζύμη για φύλλο κρούστας

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το ζεματάμε, το στραγγίζουμε και το στύβουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το ψιλοκόβουμε.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το μισό λάδι, ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 10` μέχρι να μαλακώσουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το σπανάκι, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, αλάτι και πιπέρι και αφού κρυώσει εντελώς το μείγμα της γέμισης , ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά.
Ανοίγουμε τα φύλλα ζύμης ένα ένα, αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο ταψί 35x40 και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα ένα με λάδι.
Στρώνουμε πάνω τη γέμιση, γυρνάμε προς τη γέμιση τα φύλλα που εξέχουν ( αν θέλουμε τα αφήνουμε για το τέλος να κάνουμε κόθρο ). Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα στρώνοντας τα ένα ένα και αλείφοντας με λάδι. Γυρνάμε τις άκρες σε κόθρο η τα γυρνάμε κάτω από την πίτα μας.
Κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια και αλείφουμε με το λάδι που περίσσεψε και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για μια ώρα περίπου.

Έχει τέλεια γεύση και τέλειο άρωμα!
Καλή μας όρεξη!!!