Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Σάλτσα μαρινάτη για ψάρια ή σαβόρο






Υλικά:
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Λίγο δεντρολίβανο
1 κουταλιά ξίδι
1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες από τον τρίφτη
Λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Το λάδι απ'ο τα ψάρια που τηγανίσαμε( περασμένο από σουρωτήρι)
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Σουρώνουμε το λάδι που τηγανίσαμε τα ψάρια.
Το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι , ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε.
Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες στον τρίφτη η στο μούλτι, το ξίδι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να πήξει.

Το σαβόρο μαριν άρει και συνοδεύει κρύα τηγανιτά ψάρια όπως μπαρμπούνια λυθρίνια κ.α.

Μπαρμπούνια μαρινάτα





Υλικά:

1 κιλό μπαρμπούνια
Λίγο χυμό από λεμόνι
Αλεύρι για τηγάνισμα
Αλάτι - πιπέρι
Σάλτσα μαρινάτας για ψάρια

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μπαρμπούνια, τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αλευρώνουμε τα μπαρμπούνια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάτη σάλτσα με 1/2 φλιτζάνι λάδι από αυτό που τηγανίσαμε τα μπαρμπούνια και περιχύνουμε πάνω από τα ψάρια.

Γίνονται πολύ νόστιμα αρκεί να έχεις όρεξη να τα καθαρίσεις γιατί έχουν πολλά κόκαλα.
Η συνταγή για τη μαρινάτα θα τη βρείτε στην κατηγορία Σάλτσες.

Καρυδόπιτα




Υλικά:

1 1/2 κούπα καρύδια αλεσμένα
1 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ
2 κουταλιές σούπας κακάο
6 αυγά
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε στο μίγμα σταδιακά τα καρύδια αλεσμένα, τη φρυγανιά, το κακάο, τη κανέλα και το μπέικιν ανακατεύοντας απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε το μείγμα καρυδόπιτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5` και το αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγεί από τον φούρνο.