Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ευχές Χριστουγένων με (Στόλεν)



Εύχομαι σε όλους να περάσουμε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα με αυτούς που αγαπάμε περισσότερο!
Να είναι ευτυχισμένα, χαρούμενα και δημιουργικά γεμάτα αγάπη για όλο τον κόσμο!
Εύχομαι το 2011 να είναι πολύ πιο δημιουργικό και ότι περάσαμε το 2010 να μείνει πίσω για πάντα σαν ένα κακό όνειρο που πέρασε και το 2011 να μας γεμίσει αγάπη, υγεία, ευτυχία γεμάτο δημιουργίες!

Καλά Χριστούγεννα με :

Στόλεν

Ένα χριστουγεννιάτικο τσουρέκι από τη Γερμανία.

Υλικά για τα φρούτα:
Ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ: 1 κούπα
Σταφίδες: 1 κούπα
Ρούμι: 3 κουταλιές (κατά προτίμηση μαύρο ρούμι)

Υλικά για το προζύμι:
Ξερή μαγιά: 1 κοφτή κουταλιά
Χλιαρό νερό: 1/4 κούπας
Χλιαρό γάλα: 2/3 κούπας
Μέλι: 1 κουταλιά
Αλεύρι: 1 κούπα

Υλικά για τη ζύμη:
Χτυπημένο αυγό: 1 μεγάλο
Μέλι: 1/3 κούπας
Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 1/2 κούπα
Αλάτι: 1 κοφτό κουταλάκι
Χοντροτριμμένα αμύγδαλα: 1/2 κούπα (καβουρδισμένα ανάλατα)
Ξύσμα λεμονιού: από 1 αράντιστο λεμόνι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο: 1/2 κουταλάκι
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι
Αλεύρι: 3 - 4 κούπες (όσο πάρει)


Υλικά για τη γέμιση και την επικάλυψη:
Αμυγδαλόπαστα: 90 γρ.
Άχνη ζάχαρη: 1/2 κούπα

Οδηγίες:
1. Βάζετε τα φρούτα και τις σταφίδες σε μπολ και τα ραντίζετε με το ρούμι. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε κατά μέρος. Που και που τα ανακατεύετε να τραβήξουν όλα τα φρούτα από το ρούμι.
2. Για το προζύμι, σε μεγάλο μπολ, ρίχνετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνετε 1 - 2 λεπτά και προσθέτετε το χλιαρό γάλα, το μέλι και το αλεύρι. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 30 λεπτά.
3. Ξεσκεπάζετε το προζύμι και προσθέτετε τα φρούτα, το μέλι, το βούτυρο, το αυγό, το αλάτι, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τα αμύγδαλα και 2 κούπας αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια και σταδιακά προσθέτετε αλεύρι, μέχρι που η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Αδειάζετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.
4. Λαδώνετε ένα μεγάλο μπολ και βάζετε την ζύμη. Την σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μια περίπου ώρα.
5. Ανάμεσα σε πλαστική μεμβράνη, ανοίγετε την αμυγδαλόπαστα σε οβάλ, περίπου 10Χ35 εκ. Την κρατάτε κατά μέρος.
6. Ανοίγετε σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια τη ζύμη σε οβάλ, 25Χ40 εκ. περίπου. Βάζετε στο κέντρο το φύλλο της αμυγδαλόπαστας. Διπλώνετε τη ζύμη στη μέση και την μεταφέρετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
7. Σκεπάζετε την το γλυκό με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 50 λεπτά.
8. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνετε το στόλεν για 25 λεπτά περίπου. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει. Πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.


Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Πηγή: από Radicio