Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Λαγάνα




Η Καθαρή Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης.
Η λαγάνα δηλαδή είναι είδος ψωμιού , σχήματος επίπεδου που παρασκευάζεται χωρίς προζύμη και τρώγεται την Καθαρή Δευτέρα .

Υλικά για 6 λαγάνες

20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια μαγιά ξηρή

1/2 κούπα νερό ζεστό

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό

1 κουταλιά αλάτι

2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

2 κουταλιές ζάχαρη

λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχουμε μιά ζύμη κάπως μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε τις να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατάμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε 6 χοντρές πίτες με διάμετρο 16-18 εκ. Τις βάζουμε σε μεγάλο ταψί η 3 μαζί σε λαμαρίνα. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, μέχρι να διπλασιασθούν. Τις πατάμε με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς, 15'-20'.


Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Καλό είναι να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, τις φυλάμε στην κατάψυξη, κλεισμένες σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες περίπου.