Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Στρούντελ με ξηρά φρούτα

Yλικά:


Για τη γέμιση :


1 1/3 κιλό ξηρά φρούτα (χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, σταφίδες, σύκα, βερίκοκα)

200 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα


6 κουταλιές σούπας μαρμελάδα βερίκοκο


150 γρ. βούτυρο


120 γρ. γαλέτα τριμμένη


100 γρ. ζάχαρη ξανθή


1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα


250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα


ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Λιώνουμε το βούτυρο, κρατάμε 3 κουταλιές και το υπόλοιπο το ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα και τη γαλέτα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα ξερά φρούτα χοντροκομμένα με τη μαρμελάδα. Ανοίγουμε τη ζύμη σφολιάτας σε 3 φύλλα.

Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρει. Παίρνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας και απλώνουμεε το ένα μέρος από το μείγμα πάνω στα 2/3 του φύλλου αφήνοντας το υπόλοιπο 1/3 ακάλυπτο.

Τοποθετούμε το 1/3 από τα ξηρά φρούτα και το 1/3 φρουί γλασέ πάνω στο μείγμα της γαλέτας. Πασπαλίζουμε με τη μισή ξανθή ζάχαρη και λίγη από την κανέλα. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και αλείφουμεε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία φτιάχνοντας και τα άλλα δυο στρούντελ με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και το φύλλο της σφολιάτας.

Τοποθετούμε τα τρία στρούντελ σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 200°C 40’. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη. Τα σερβίρουμε κομμένα σε φέτες πάχους 3 εκ.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο σφολιάτας.