Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Δίπλες



Υπέροχες τραγανές δίπλες ένα ακόμα γιορτινό γλυκάκι που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Υλικά για το σιρόπι:
κούπες ζάχαρη
κούπες νερό
μισό πορτοκάλι
ξυλάκι κανέλας
κουτ। σούπ। μέλι

Υλικά για τη ζύμη:
3 αυγά
1/3 φλιτζ. λάδι
2 βανίλιες
1/3 φλιτζ ούζο
1 φλιτζ. γάλα
1 κ. γ. αμμωνία
αλεύρι όσο πάρει

Για το πασπάλισμα:
1 κούπα καρύδια χοντραλεσμένα
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα το σιρόπι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μισό πορτοκάλι, το ξυλάκι κανέλας και το αφήνουμε να πάρει βράσει για 5`, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Για τη ζύμη:
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπόλ ένα ένα τα υλικά με τη σειρά και τελευταία το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα δάκτυλα, να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Την ανοίγουμε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό αλλά όχι και πολύ χοντρό ( εγώ το ανοίγω με τη μηχανή ζυμαρικών ξεκηνάω με τη σκάλα 1 και τελειώνω με τη σκάλα 4 ) και με το ρόλερ το δαντελοτό κόβουμε ευθείες λωρίδες φάρδος 2 εκ। για τα τριαντάφυλλα και 4 εκ. φάρδος για τα ρολά, την απόσταση της λωρίδας θα την υπολογίσουμε με το μέγεθος του τηγανιού μας.
Βάζουμε ηλιέλαιο στο τηγάνι μας να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τις δίπλες με τη βοήθεια της μεγάλης πιρούνας και με ένα πιρούνι φαγητού για να φτιάξουμε τα τριαντάφυλλα.
Για τα τριαντάφυλλα:
Απλώνουμε μια κορδέλα ζύμης στο τηγάνι και με γρήγορες κηνίσεις την γυρίζουμε κι από την άλλη μεριά, αμέσως με την πηρούνα πιάνουμε την μια άκρη και με το πιρούνι την άλλη άκρη και στριφογυρίζουμε την πιρούνα με την κορδέλα ζύμης μέχρι να φτάσει στην άκρη που κρατάμε με το πηρούνι και να σχηματιστεί ένα τριαντάφυλο, ( όλα αυτά τα κάνουμε με πολύ γρήγορες κινήσεις για να μην μας αρπάξουν οι δίπλες).
Για τα ρολά:
Απλώνουμε στο τηγάνι με το λάδι μια λωρίδα και αμέσως την γυρίζουμε κι από την άλλη μεριά και την διπλώνουμε στη μέση και ξανά πάλι στη μέση μέχρι να σχηματίσουμε ρολό. ( πάντα με γρίγορες κινήσεις).
Αφού τελειώσουμε με όλες τις δίπλες, τις βουτάμε στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα τις αραδιάζουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.

Καλές γιορτές!