Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

Κάποτε τον κόκορα και ειδικά τον χωριάτικο δεν τον έτρωγα με τίποτα και αναγκαστικά δεν τον έτρωγαν και τα παιδιά γιατί δεν έμπαινε ποτέ στην κουζίνα μας, αλλά κάποια στηγμή που μας φέρανε έναν κόκκορα (λες και το κάνανε εξεπίτηδες ) τα παιδιά θέλανε να τον δοκιμάσουν, ( τι κι αν τους έλεγα, ότι κάποτε πριν φτάσει στην πόρτα μας ήταν ένα ζωντανό πτηνό που το έβλεπες να μεγαλώνει όλο χάρη στο κοτέτσι και τώρα είναι αμαρτία να να το βάλουμε στην κατσαρόλα )!
Μπα,,, όμως δεν τους άλλαζα γνώμη με τίποτα, θέλανε να δοκιμάσουν.
Κι έτσι μόλις το φτιάξαμε με έπεισαν και δοκίμασα κι εγώ λιγουλάκι και μετά λίγο ακόμα και λίγο ακόμα μέχρι που κατάλαβα τι έχανα τόσα χρόνια που δεν ήθελα να φάω και τώρα έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

Υλικά:
1 Κόκορα κομμένο σε μερίδες
500 γραμ. χυλοπίτες ( εγώ έβαλα χωριάτικες με αυγά)
2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκκομένες
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
1 κρασοπότηρο λευκό κρασι
2 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες η κονκασε
μπαχάρι - κανέλα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τον κόκορα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Έπειτα βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα να τσιγαριστούν γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές και σβήνουμε με το κρασί.
Μετά προσθέτουμε τις ντομάτες η το ψιλοκομμένο κονκασε, τα μπαχαρικά και λίγο νερό και προσέχουμε να μην μας στεγνώσει ο κόκορας και μείνει από ζουμί και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να βράσει.
Βγάζουμε σε μια πιατέλα τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα και συμπληρώνουμε νερό στο ζουμί και μόλις βράσει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε σε ένα πυρέξ τις χυλοπίτες με το ζουμί τους και αραδιάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κόκορα και ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο.
Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Καλή μας όρεξη!

Χοιρινό πανδοχείου

Ένα νοστιμότατο φαγάκι που δεν θα ήθελα να λείπει από τις συνταγές μου.
Το δοκίμασα πριν ένα χρόνο σε μια συνάντησή των (Συνταγών της παρέας) από μια αγαπημένη φίλη τη Σοφία και με ενθουσίασε πάρα πολύ όπως και ολόκληρη την οικογένεια και το καθιερώσαμε να το φτιάχνουμε όσο πιο συχνά γίνεται.
Η συνταγή υπάρχει και στο site Συνταγές της παρέας.

Υλικά:700 γραμμ. φιλέτο χοιρινό
40 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. ζωμός βοδινού
250 γραμμ. μανιτάρια
175 γραμμ. κόκκινες πιπεριές (εγώ έβαλα και μια πράσινη)
3 κρόκοι αυγού
150 γραμμ. γιαούρτι πρόβειο
1 κουτ. γλυκού δυνατή μουστάρδα
4 κουτ. σούπας κονιάκ
αλατοπίπερο
Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές, το αλατοπιπερώνουμε και το σωτάρουμε στο λάδι - βούτυρο να ροδίσει καλά.
Το βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και το διατηρούμε ζεστό. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και όταν σωταριστούν τις βγάζουμε επίσης με την τρυπητή κουτάλα να στραγγίξει το λάδι.
Ξαναρίχνουμε το κρέας και τα μανιτάρια, αφαιρώντας όμως αρκετό από το λάδι που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τον ζωμό. Λίγο πριν βράσει το κρέας, προσθέτουμε και τις πιπεριές για να μη λιώσουν.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τους κρόκους, το γιαούρτι και τη μουστάρδα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, παίρνουμε ζουμάκι από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπωλ με το αβγό, ανακατεύοντας συνεχώς, όπως κάνουμε με το αυγολέμονο.
Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα και έιναι έτοιμο!

Καλή μας όρεξη!