Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Τούρτα βιβλίο

Υλικά για το παντεσπάνι:

200 γρ. αλεύρι
40 γρ. κακάο
6 αυγά
200 γρ. ζάχαρη

Υλικά για το σιρόπι:

350 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη

Υλικά για την κρέμα:

280 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
180 γρ. ιταλική μαρέγκα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Υλικά για την Ιταλική μαρέγκα:

6 ασπράδια αυγού
275 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νερό

Για την κάλυψη και τη διακόσμησή:

2 δόσεις ζαχαρόπαστα χωρισμένη και χρωματισμένη

Εκτέλεση:
Για τη βάση:
Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου αφρατέψουν. Ρίχνουμε μέσα σ' αυτά το κοσκινισμένο κακάο και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι sanitas 25x30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170oC για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί στους 50οC και ανακατεύουμε με την ιταλική μαρέγκα* (να είναι χλιαρή) και τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
Για την Ιταλική μαρέγκα:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει στους 124-125οC. Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και αδειάζουμε μέσα σ' αυτά το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Οδηγίες για την ολοκλήρωση της τούρτας:
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 4 οριζόντιες φέτες. Τοποθετούμε τα δυο κομμάτια το ένα δίπλα από το άλλο πάνω στο δίσκο τις βρέχουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας (στο κέντρο που ενώνουν τα δυο φύλλα βάζουμε περισσότερη κρέμα και λιγότερη προς τα έξω), συνεχίζουμε με τις άλλες δυο φέτες κατά τον ίδιο τρόπο τις οποίες βρέχουμε επίσης με το σιρόπι, αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα ελαφρά από πάνω και γύρο - γύρο και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζαχαρόπαστα.
Αφού ετοιμάσουμε τη ζαχαρόπαστα λευκή όπως είναι, χωρίζουμε τρία κομμάτια σε μέγεθος βερίκοκου και τα χρωματίζουμε με το κάθε χρώμα της αρεσκείας μας, το καθένα ξεχωριστά.
Παίρνουμε την λευκή ζαχαρόπαστα και την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη( κρατάμε λίγη για το κορδόνι) και καλύπτουμε με αυτό ομοιόμορφα την τούρτα μας. Στο κέντρο πιέζουμε λίγο για να γίνει ένα ευθείο λούκι να σχηματιστεί το βιβλίο.
πέρνουμε το κομμάτι λευκής ζαχαρόπαστας που κρατήσαμε και ένα κομμάτι από το σομόν χρώμα και τα κάνουμε κορδόνια, τα ενώνουμε το ένα δίπλα από το άλλο και τα στρίβουμε μαζί να σχηματιστεί ο σελιδοδείκτης.
Ανοίγουμε σε φύλλο και τα άλλα χρώματα ζαχαρόπαστας και με μικρά κουπ πατ κόβουμε τα σχέδια.
Κολλάμε τα σχέδια πάνω στην τούρτα βρέχοντας τα με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε λίγο νερό και διακοσμούμε την τούρτα μας.

Καλή επιτυχία!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο! οι τουρτες ειναι η αδυναμια μου! την ζαχαροπαστα την κανεις εσυ? ρενα ειρηνη!!!

lizaki είπε...

Ναι Ρένα μου, εγώ την φτιάχνω τη ζαχαρόπαστα!