Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Γλυκό κουταλιού με ολόκληρο πορτοκάλι


Υλικά:


10 πορτοκάλια ή όσα θέλετε, καθαρά

Ζάχαρη (όση χρειαστεί)

Εκτέλεση:


1) Πλένουμε καλά

καλά τα πορτοκάλια. Τα βάζουμε σε

μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 10 - 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.




2) Χρησιμοποιώντας ένα καλά κοφτερό

μαχαίρι, παίρνουμε ένα ένα τα πορτοκάλια και τα κόβουμε

στη μέση (από πάνω προς τα κάτω) και το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Αν έχουν

κουκούτσια τα αφαιρούμε.

και τα στραγγίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.




3) Ζυγίζουμε

την κατσαρόλα άδεια να βγάλουμε το απόβαρο.

τα πορτοκάλια και τα κόβουμε

στη μέση (από πάνω προς τα κάτω) και το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Αν έχουν

κουκούτσια τα αφαιρούμε.


και τα στραγγίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.


4) Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φετάκια

πορτοκαλιού και ξανά ζυγίζουμε να βρούμε το καθαρό βάρος του πορτοκαλιού



5) Προσθέτουμε

την ανάλογη ζάχαρη (όσο βγουν τα πορτοκάλια σε γραμμάρια, τόσο θα

βάλουμε και ζάχαρη).



6)Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι





7) Και γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Αυτό το γλυκό έχει διαφορετική τεχνική, πρέπει να ζυγίσουμε με ακρίβεια τα πορτοκάλια με τη ζάχαρη να είναι σε ίδια ποσότητα. Και ποτέ δεν ζυγίζουμε τα πορτοκάλια πρίν τα βράσουμε πρώτα! Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί το πορτοκάλι βγάζει τα δικά του υγρά. Και τη στηγμή που τα κόβουμε σε φέτες αφερούμε και πετάμε μόνο το πρώτο φετάκι που ήταν το κοτσάνι του πορτοκαλιού και το πίσω το τελευτέο φετάκι.


2 σχόλια:

elen είπε...

Μοσχομύρισε πορτοκάλι και είναι και στην εποχή του τώρα ότι πρέπει!! Γεια στα χέρια σου Λιζάκι:)

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου να`σε καλά φιλάκια!!!