Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Γαλοπούλα γεμιστή


Υλικά:
1 γαλοπούλα 5 κιλά περίπου
500 γρ. κιμά
10 κάστανα ψημένα και κομματιασμένα
50 γρ. κουκουνάρι
2 μέτρια κρεμμυδάκια ψηλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ρύζι βρασμένο
4 κουταλιές της σούπας κρασί άσπρο ή κονιάκ
Αλάτι - πιπέρι
Βούτυρο
1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε την γαλοπούλα, την τρίβουμε με λεμόνι μέσα έξω και την πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.
Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και τον σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα κάστανα , το κουκουνάρι, το ρύζι και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας και ράβουμε το άνοιγμα.
Αλείφουμε την γαλοπούλα με βούτυρο και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 4 - 5 ώρες.

--------*--------*---------*---------

Η Γαλοπούλα

Στην Ευρώπη, υπήρχε παλαιότερα η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στο Νόρφολκ της Αγγλίας οι πτηνοτρόφοι έλυσαν το πρόβλημα της μεταφοράς της γαλοπούλας ως εξής: έβαζαν τα πουλιά να διανύουν πάνω από 100 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα για να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Κι επειδή τα ποδαράκια τους δεν είναι φτιαγμένα για πεζοπορία, τους φορούσαν ειδικά καλύμματα ή τα βουτούσαν σε πίσσα, για να σκληρύνουν!

1 σχόλιο:

ΙΡΙΔΑ ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΙΕΡΙΑ ...!!!!!!! είπε...

φετος σκεφτομαι να φτιαξω γαλοπουλα για πρωτη φορα ..κ θα χρησιμοπιοιεισω την συνταγη σου ...πολυ ωραια κ απλη !!να σαι καλα !