Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ζύμη σφολιάτας



Υλικά:

40 γρ. μαγιά νωπή

2 κουταλιές ζάχαρη

1 ½ κούπα γάλα χλιαρό

6 κούπες αλεύρι δυνατό

1 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές σπορέλαιο

3 αυγά

2/3 της κούπας βούτυρο μαλακό ( κρύο )

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος μέχρι να γίνει σαν αφρός.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μία λεκάνη ζυμώματος και κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο. Ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά και το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε παίρνονμτας το αλεύρι από γύρο, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη και να μην κολλάει στα δάκτυλα.

Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος 1 – 2 ώρες, να διπλασιασθεί σε όγκο


1) Την πατάμε να ξεφουσκώσει, τη κυλάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίσουμε σε 6 ισα κομμάτια, παίρνουμε ένα ένα κομμάτι το κάνουμε μπάλίτσα και και τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0,8 εκ. περίπου.








2)

Βουτυρώνουμε το μισό φύλλο απλώνοντας με ένα πινέλο αφήνοντας ένα εκατοστό τριγύρω.












3) Διπλώνουμε το αβουτύρωτο μέρος του φύλλου επάνω σε αυτό που βουτυρώσαμε












4)

Κολλάμε πρώτα τις άκρες τριγύρω και ύστερα πατάμε ελαφρά με τον πλάστη τη ζύμη να πλατύνει λίγο και αλείφουμε πάλι το μισό φύλλο με βούτυρο










5) Διπλώνουμε πάλι και επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την ίδια διαδικασία, χωρίς ενδιάμεση ξεκούραση της ζύμης









6) Σε ένα μπολ βάζουμε μεμβράνη και τοποθετούμε το ένα κομμάτι ζύμης, ξανά διπλώνουμε μεμβράνη από πάνω και βάζουμε πάνω το δεύτερο κομμάτι ζύμης, το ίδιο επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια. Κλείνουμε το μπολ με το καπάκι του και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.





Αλευρώνουμε κάθε φορά την επιφάνια της ζύμης για να ανοίξουμε πιο εύκολα το φύλλο και να μην κολλάει στον πλάστη.

Τρυπάμε τη ζύμη με μια πιρούνα των μακαρονιών η με ένα ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι για να φύγει ο τυχόν αέρας που έχει παγιδευτεί στη ζύμη.


Η ζύμη είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε για κρουασάν, πίτες κ.α.


2 σχόλια:

mia maria είπε...

Πολύ φασαρία βέβαια αλλά δεν υπάρχει καλύτερη ζύμη! Στην κατάψυξη μπαίνει;

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Λιζάκι πολύ καλές οι οδηγίες σου για τη σφολιάτα σου.
Την ίδια απορία με την Μεγαλομαμά έχω, για την κατάψυξη. Την βάζουμε στην κατάψυξη και αν ναι για την απόψυξη συμπεριφερόμαστε όπως στην έτοιμη;
Φιλάκια πολλά :))