Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Σπανακοτυρόπιτα


Υλικά:
2 κιλά σπανάκι φρέσκο
3 πράσα ( μόνο το λευκό μέρος )
1/4 κούπας μαργαρίνη
1/2 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας γάλα εβαπορέ
1/2 κιλού τυρί φέτα τριμμένη
4 αυγά
Αλάτι - πιπέρι
1 δόση ζύμη για φύλλο κρούστας

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το ζεματάμε, το στραγγίζουμε και το στύβουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το ψιλοκόβουμε.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το μισό λάδι, ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 10` μέχρι να μαλακώσουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το σπανάκι, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, αλάτι και πιπέρι και αφού κρυώσει εντελώς το μείγμα της γέμισης , ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά.
Ανοίγουμε τα φύλλα ζύμης ένα ένα, αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο ταψί 35x40 και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα ένα με λάδι.
Στρώνουμε πάνω τη γέμιση, γυρνάμε προς τη γέμιση τα φύλλα που εξέχουν ( αν θέλουμε τα αφήνουμε για το τέλος να κάνουμε κόθρο ). Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα στρώνοντας τα ένα ένα και αλείφοντας με λάδι. Γυρνάμε τις άκρες σε κόθρο η τα γυρνάμε κάτω από την πίτα μας.
Κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια και αλείφουμε με το λάδι που περίσσεψε και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για μια ώρα περίπου.

Έχει τέλεια γεύση και τέλειο άρωμα!
Καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: