Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Πιροσκί με πατάτα - κιμά


Για τη ζύμη:

2 1/2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελαδινό

2 αυγά

900 γρ αλεύρι μαλακό

1 κουταλάκι του γλυκού μπεϊκιν

λίγο αλάτι
λίγη σόδα

Για τη γέμιση με πατάτα:


2 πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
1 κρεμμύδι μέτριο
ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο

ρίγανη

λίγο βούτυρο

Για τη γέμιση με κιμά:

1/4 κιμά μοσχαρίσιο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 1/2 κουταλιά βούτυρο

Αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:


Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το χέρι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι σε δύο δόσεις.
Ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Για την πατάτα:

Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο στο βούτυρο.
Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τις πατάτες που τις έχουμε τρίψει χοντρές στο τρίφτη. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Για τον κιμά:
Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Μόλις πάρι το κρεμμύδι χρώμα ρίχνουμε τον κιμά και τα μπαχαρικά
και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, αν θέλουμε προσθέτουμε μια κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα η περασμένη από τον τρίφτη. Βράζουμε για 5-10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πλάθουμε το ζυμάρι μας σε ρολό και κόβουμε κομμάτια τα οποία ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα,
βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά. Τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τα πιροσκί μας και με λουκάνικο.

Καλή όρεξη!

6 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Πολύ ωραία ιδέα! Στα πιροσκί με κιμα ψιλοκόβω 2 σφικτά αυγουλάκια, (η μαμά μου το έκανε) και είναι πράγματι διαφορετικό από πχ κιμά κρεατόπιτας ή για ζυμαρικά κλπ.

(Καλή χρονιά είπαμε; Ό,τι καλύτερο, υγεία!)

mia maria είπε...

Πολύ λαχταριστά! Μια φορά έχω φτιάξει και δεν τα πέτυχα πολύ! Αντιγράφω τη συνταγή και θα τα φτιάξω σύντομα:)

Ελευθερία είπε...

λατρευω τα πιροσκι μου θυμιζουν το χωριο
τοτε που ημουν παιδουλα
λατρευω αυτα με την πατατα ή με το τυρι,με κιμα δεν εχω δοκιμασει ποτε μεχρι τωρα
θα τα δοκιμασω οποσδηποτε!!!!

lizaki είπε...

δοκιμάστε και δεν θα βγείτε χαμένοι είναι υπέροχα και μπορείτε να συνδυάσετε και με άλλες γεύσεις αντί κιμά, πατάτα και τυρί, μπορείτε να βάλετε λουκάνικο σκέτο η με φέτα και πολλές άλλες παραλλαγές.

Tante Kiki είπε...

Φαίνονται πεντανόστιμα! θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε μια και είμαι καινούργια στη μπλογκογειτονιά σας.
Tante Kiki

Ειρήνη είπε...

nostimotato mpravo sou!