Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Πασχαλινά τσουρέκια

Αφράτα και πολύ νόστιμα τσουρέκια που σίγουρα δεν θα μείνει ούτε ένα ψίχουλο.


Υλικά:

  • 2 κιλά αλεύρι δυνατό

  • 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή

  • 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)

  • 3 1/2 κούπες ζάχαρη

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή ματίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές σπορέλαιο

  • 10 αυγά

  • 1 κούπα γάλα καυτό

  • 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό
  • Εκτέλεση:

    Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχουμε πηχτό χυλό. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάζουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίχνουμε το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τ' αυγά και δουλεύουμε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τη δουλεύουμε με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλεύουμε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες μας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώνοντας την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Δεν περιμένουμε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξουμε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, αν θέλουμε να πετύχουμε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε και πλάθουμε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Τα πλέκουμε τρία, τρία σε πλεξίδες και τα αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου. Αλείφουμε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσουμε.



    Μυστικά:

    Για να κάνουμε επιτυχημένα και αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσουμε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσουμε.

    Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες.
    Προσοχή, δεν τα παραψήνουμε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    η συγκεκριμένη συνταγη δεν είναι απλά της Βέφας, είναι και ακριβώς αντιγραμμένη απο το βιβλίο της. Στην θέση σου θα το ανάφερα αν δεν θέλεις να σε κυνηγούν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων!!