Υλικά
1/2 κιλό κληματόφυλλα φρέσκα η από βάζο
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
6 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
1 πακετάκι 35 γρ. κουκουνάρια (προαιρετικά)
1/4 κούπας σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
2 κούπες λάδι
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
1 1/2 κούπες νερό βραστό
αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε και ζεματάμε τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα - λίγα σε νερό που βράζει και αφήνοντάς τα 2' - 3'. Βάζουμε τα δύο κρεμμύδια σε σουρωτήρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα τρίβουμε, να μαραθούν. Τα ξεπλένουμε με λίγο νερό και τα σφίγγουμε μέσα στις παλάμες μας λίγα - λιγα. Τα ανακατεύουμε μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε το μισό λάδι. Βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε ελαφρά. Στρώνουμε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές. Στο στάδιο αυτό, μπορούμε να φυλάξουμε τα ντολμαδάκια στην κατάψυξη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάζουμε, κι αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο. Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνουμε, να κρυώσουν. Βγάζουμε τα ντολμαδάκια σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε με τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο.Εκτέλεση Αν θέλουμε να τα φτιάξουμε με κιμά, προσθέτουμε στα υλικά της γέμισης , 1/2 κιλό κιμά.
Φτιάχνουμε αυγολέμονο με 2 αυγά και 1/2 κούπας χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.
(Με αυτή την παραλλαγή τα ντολμαδάκια μας δεν είναι νηστίσιμα.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου