Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Ταραμοσαλάτα

Ένα υπέροχο νηστίσιμο ντιπ με ταραμά από αυγά, που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο.
Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά. Ο λευκός και αυτός με το βαθύ ρόδινο χρώμα.
Δύο είναι οι βασικές παραδοσιακές συνταγές με ταραμά.
Η πιο γνωστή είναι η ταραμοσαλάτα.
Το πλούσιο αυτό ντιπ θεωρείται το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής. Ουσιαστικά, η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες, πολτοποιημένο ντιπ από αυγοτάραχο που έχουμε χτυπήσει (κατά προτίμηση στο γουδί) με βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες ή ψωμί.



Υλικά

  • 6-7 φέτες ψωμί ξερό, χωρίς την κόρα (200 γρ.) η 4 βρασμένες πατάτες
  • 200 γρ. ταραμά
  • 2 κουταλιές λιωμένο κρεμμύδ

  • ι
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 κούπας καλαμποκέλαιο
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • μερικές ελιές για το γαρνίρισμα
  • Λίγες φέτες καρότο τουρσί για το γαρνίρισμα




  • Εκτέλεση

    Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό και το στύβουμε μέσα στις παλάμες μας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Πατάμε τον ταραμά σε γουδί, να γίνει λεία πάστα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και μερικές σταγόνες λάδι και συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μίγμα, ρίχνουμε λίγο ψωμί εναλλάξ με λίγο λάδι. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα, ώσπου να τελειώσει το ψωμί, και συνεχίζουμε ρίχνοντας το λάδι, πάντα λίγο-λίγο. Αφού τελειώσει το λάδι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού λίγο-λίγο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα, ώσπου να γίνει λείο και απαλό. Δεν ρίχνουμε όλο το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε τόσο, όσο ταιριάζει στη γεύση μας. Η όλη εργασία, πρέπει να γίνει γρήγορα και το μίγμα να χτυπηθεί τόσο, ώστε να γίνει μία λεία πηχτή πάστα. Βάζουμε την ταραμοσαλάτα σε πιατελίτσα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή γαρνίρουμε με μαύρες ελιές και φετούλες καρότου τουρσί.
    Εναλλακτικά, αντικαταστούμε το ψωμί με 4 μέτριες πατάτες βρασμένες. Αν η ταραμοσαλάτα είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε στο τέλος, καθώς χτυπιέται, λίγο ανθρακούχο νερό (σόδα) και συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά δευτερόλεπτα. ΄Ετσι η ταραμοσαλάτα γίνεται αφράτη και απαλή στη γεύση.



    Στη φωτογραφία είναι ταραμοσαλάτα φτιαγμένη με κόκκινο ταραμά και πατάτα.

    3 σχόλια:

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

    Τι όμορφα στολισμένος που είναι, να λυπάται να ορμήσει κανείς!!!!!

    Betty's Cuisine είπε...

    Ακόμα και μετά τις ποσότητες που φάγαμε αυτές τις μέρες, η δική σου με βάζει σε πειρασμό!

    lizaki είπε...

    Πράγματι είναι σκέτος πειρασμός!
    Αφού και όσοι δεν άγγιζαν καθόλου την ταραμοσαλάτα, αυτή τη φορά την τίμησαν δέοντος!