Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Χαλβάς


Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Η πιο κοινή παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού, στο οποίο κατόπιν δίνουν σφαιρικό σχήμα και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με "πετιμέζι" –( σιρόπι από μούστο σταφυλιού).
Για εμάς τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά μας και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς. Πωλείται με το βάρος του και κυκλοφορεί στο εμπόριο σκέτος, με σοκολάτα ή με καρύδια. Σε εμάς τους Έλληνες αρέσει να τρώμε το Μακεδονικό Χαλβά με χυμό λεμονιού και καννέλα, και τον οποίο συνοδεύουμε συχνά με ένα δροσερό ποτήρι ρετσίνα.
Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι παραλλαγές του χαλβά στην Ελλάδα.


2 σχόλια:

Pansofix είπε...

πολυ ωραια και τρυφερη τουρτα...

lizaki είπε...

Pansofix, μόνο ότι δεν είναι τούρτα είναι χαλβάς από ταχίνι, αυτός που αγοράζουμε από τα souper market.