Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Βαμμένα κόκκινα αυγά


Τα πασχαλινά κόκκινα αυγά είναι ένα από τα έθιμα της ανάστασης και συμβολίζουν το αίμα του Κυρίου που έτρεχε ενώ ήταν στο σταυρό
Άλλοι το ερμηνεύουν πως, τώρα τη Σαρακοστή νηστεύουν οι περισσότεροι και γι’ αυτό τα αυγά περισσεύουν. Είναι κιόλας η εποχή που οι κότες τα γεννούν με αφθονία. Τι θα τα έκαναν τόσα αυγά οι νοικοκυρές; Τα φύλαγαν λοιπόν για το Πάσχα, κι όταν έβρισκαν ευκαιρία, άρχιζαν να τα κάνουν δώρα-αμοιβή στα παιδιά: την Πρωτομαρτιά για τα κάλαντα με τα χελιδονίσματα, το Σάββατο του Λαζάρου και την Μεγάλη Πέμπτη, το ίδιο. Αλλά πιο πολύ την ημέρα της Λαμπρής τ’ αυγά ήταν το πρόχειρο κι άφθονο φαγώσιμο, που μπορούσαν να φιλέψουν. Τα έβαφαν λοιπόν κόκκινα, που είναι χρώμα χαρούμενο και ξορκιστικό, τα έβαφαν και κίτρινα και μπλε και ροζ, ή τα άφηναν άσπρα, αν είχαν πένθος. Συχνά τα στόλιζαν με ζωγραφιές, για να γίνουν πιο ευχάριστα. Τα πλούμιζαν τεχνικά, με μαργαρίτες και φτέρες και μ’ αγριολούλουδα του ελληνικού κάμπου.
- Από το αυγό ξεπήδησαν έπειτα πλήθος συγγενικά σύμβολα: είναι τα κίτρινα πουλάκια, οι νεοσσοί που βγαίνουν από τ’ αυγό, έπειτα οι κότες που γεννούν, οι φωλιές όπου βρίσκονται κι ο κόκορας που τα φέρνει…
- Επίσης ... Πολύ πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού, οι πρόγονοί μας έβαφαν και διακοσμούσαν τα αυγά για να γιορτάσουν τη συνέχιση της ζωής. Τα αυγά θεωρούνταν τότε τα τέλεια δώρα της φύσης, τα οποία χρόνο με το χρόνο οδηγούσαν στην τελειοποίηση .
- Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες. Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά.
Αλλά είναι γνωστή και η λαϊκή παράδοση που λέει: "...όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά, φώναξε: - Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αυγά; Και πράγματι έγιναν! "

Βάφοντας τα αυγά:
1) Σε μία βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο μία μικρή πετσέτα κουζίνας η ένα καθαρό άσπρο πανί, τοποθετούμε σιγά σιγά με προσοχή τα αυγά σε μία στρώση, αν είναι μεγάλη η κατσαρόλα μας και μπορούμε να βάλουμε κι άλλη στρώση αυγών, βάζουμε άλλη μια πετσέτα πάνω από την πρώτη στρώση και βάζουμε τα επόμενα. Γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπάζει όλα τα αυγά και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν.
( οι πετσέτες βοηθούν να μην τσουγκρίζονται τα αυγά μεταξί τους και σπάνε.

Τα αυγά πρέπει να βγουν από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα βράσουμε. Το νερό που θα μπουν για να βράσουν πρέπει να είναι παρόμοιας θερμοσκρασίας και όχι πιο ζεστό.

Σε ένα μπολ βάζουμε ζεστό νερό και διαλύουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο η άλλο χρώμα της αρεσκείας μας και μεταφέρουμε τα βρασμένα αυγά με μία τρυπητή κουτάλα με προσοχή και τα αφήνουμε για 10` μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
Τα βγάζουμε από το χρωματιστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. και τα περνάμε με ένα κομμάτι πανί βουτηγμένο στο λάδι για να αποκτήσουν γυαλάδα.

Κάνουμε σχέδια στα αυγά:
1)
Αυγά βρασμένα
1 καλσόν
λίγη κλωστή
φύλλα λουλουδιών και ανθάκια

Πριν βάλουμε τα αυγά στη βαφή, βάζουμε ένα αυγό μέσα στο καλσόν και με προσοχή βάζουμε ένα φυλλαράκι η ένα ανθάκι στο σημείο που θέλουμε να αποτυπωθεί το σχέδιο πάνω στο αυγό και σφίγγουμε το καλτσόν πάνω στο αυγό ώστε να μην μπορεί το φυλλαράκι να κουνηθεί και το δένουμε με κλωστή. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα αυγά.
Έπειτα τα βουτάμε στη βαφή. Όταν τα βγάλουμε από τη βαφή τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε με προσοχή το καλσόν με ένα ψαλιδάκι κι έτσι το αποτύπωμα από το φυλλαράκι η το ανθάκι θα έχει μείνει πάνω στο αυγό μας.

2) τρόπος
Βρασμένα και βαμμένα αυγά
Χρώματα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
Πινελάκι ζωγραφικής
Μαρκαδοράκι

Παίρνουμε βρασμένα και βαμμένα αυγά και τα σχεδιάζουμε με διάφορα σχέδια και τα χρωματίζουμε με το πινελάκι και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. ( μπορούμε να χρεiσημοποιήσουμε και χρώματα clitter ζαχαροπλαστικής.

3) τρόπος
βρασμένα άσπρα αυγά
Διάφορα χρώματα χαρτί γκοφρέ
Ένα μπολ νερό

Τα αυγά μας πρέπει να είναι καθαρά και βρασμένα.
Φοράμε γάντια για να μην χρωματίσουμε τα χέρια μας.
Παίρνουμε ένα ένα τα χαρτάκια και τα βρέχουμε και τα κολλάμε στο αυγό, μέχρι να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια και Τα αφήνουμε στην αυγοθήκη να στεγνώσουν.
Αφού στεγνώσουν τα ξετυλήγουμε και τα γυαλίζουμε με λάδι.

4) Τρόπος και ο πιο απλός είναι τα αυτοκόλλητα νερού ( ο γνωστός ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: